A McLaren a pénteki edzéseken is kénytelen lesz tesztelni

F1-es teszt, kedd, Forma 1 Stoffel Vandoorme
McLaren Honda's Belgium driver Stoffel Vandoorme drives at the Circuit de Catalunya on February 28, 2017 in Montmelo on the outskirts of Barcelona during the second day of the first week of tests for the Formula One Grand Prix season. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Vágólapra másolva!
Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója elismerte, hogy egyáltalán nem számítottak a barcelonai gondjaikra, és az időveszteséget nem tudják behozni, még a szezon elején sem.

Nagy reményekkel kezdte a tesztelést a McLaren Honda, de a teljesen újratervezett erőforrás miatt ismét csak bukdácsoltak, ráadásul bennfentesek szerint az autó sem tűnt könnyen vezethetőnek. Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója a Motorsport.com-nak elismerte, egyáltalán nincsenek azon a szinten, amit vártak, nem tudtak elég kört megtenni, és a teljesítményük is elmarad a várttól.

„Nem tudjuk behozni az elvesztegetett időt. Most újra kell írnunk a fontossági listánkat, és sajnos a szezon első néhány pénteki napját tesztelésre kell használnunk, hogy megtudjuk azt, amit itt kellett volna. Az ember nem tudja visszaforgatni az időt. Jobban tesszük, ha kiemeljük azokat a dolgokat, amiket ki kell próbálnunk, hogy a jövő héten visszaigazolásokat kapjunk.”

Eddig úgy néz ki, nem sokan látják majd a McLaren hátát Forrás: AFP/Jose Jordan

Boullier kijelentette, szerinte a McLaren majdnem minden kitűzött célt elért a fejlesztések terén, „de a héten látottak alapján a Hondára még kicsit várni kell, hogy mindent összehozzanak.” Az F1.com-nak azt mondta,

A versenyigazgató álláspontja szerint új, de megoldható problémáik vannak, viszont egyáltalán nem szerepelt a terveik között, hogy komoly műszaki meghibásodásokkal küzdjenek. Kitartott amellett, hogy nincs alapvető tervezési gond, de azt mondta, bár jobb helyzetben vannak 2015-nél és 2016-nál, „három év után ez nem elég a saját és a rajongók elvárásaihoz képest.”

Ismét felmerül a kérdés, hogy Fernando Alonso türelme meddig tart a küszködő McLarennél.

„Semmit sem titkolunk el. Mindig is azt mondtam, hogy mindent a pályán kell megítélni. Fernando is tudja, hogy velünk mit közöltek, és mire lehetett számítani. Azt még nem tudom, hogy a pályán is képesek leszünk-e hozni, amit elvárunk. Először ki kell derítenünk, hogy mi a baj.”

Alonso nem sok időt tölthetett az autóban Forrás: LAT Images/Steven Tee

Boullier elárulta, csak tavaly jöttek rá arra, hogy nem csupán a lóerők terén szenved hiányt a Honda, de hibrid rendszer kapacitásának bevetése, és a különböző üzemmódok programozása is nagyon fontos az erőforrás sikeres működtetése terén. Úgy véli, a Mercedes ebből a szempontból továbbra is előnyben van, „mert erre hamarabb jöttek rá, mint bárki más.” Rámutatott, hogy a Honda három évvel később kezdte a motor fejlesztését az ellenfeleknél, és szerinte nem lehet sürgetni a munkát.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!