Csak az utolsó pillanatban jön a Red Bull F1-es autója

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, Brazil Nagydíj
VERSTAPPEN Max (ned) Red Bull Tag Heuer RB12 action during the 2016 Formula One World Championship, Brazil Grand Prix from November 11 to 13 in Sao Paulo, Brazil - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
Már csak két istálló nem fedte fel, hogy mikor leplezik le az idei F1-es autóikat, de a Red Bull bejelentésével a szűken vett élmezőny már meghatározta a fontos dátumot.

Szinte a lehető legkésőbb, az első tesztet megelőző napon mutatja be a Red Bull az idei F1-es autóját, az RB13-at. A helyszín egyelőre nem ismert, azt viszont elárulták, hogy február 26-án, a tesztelés előtti napon láthatja először a közönség az autót. Az RB13 a mezőny egyik legérdekesebb modelljének ígérkezik, mert az új szabályokra általában jól reagáló Adrian Newey vezette a tervezését.

Nem ez az első alkalom, hogy Newey és a Red Bull az utolsó pillanatot is megragadja a fejlesztésre szánt idő meghosszabbítására. Korábban előfordult, hogy kihagyták az első tesztidőszakot, hogy tovább dolgozhassanak a rajzasztalnál, most viszont erre nincs lehetőségük, mert csupán kétszer négy nap áll a csapatok rendelkezésére, hogy felkészüljenek a március végi idénynyitóra.

A Red Bull így is nyert némi időt, mert a Sauber már hat nappal korábban, február 20-án bemutatót tart, őket a Renault és a Force India követi 21-én és 22-én. Február 23-án érkezik a világbajnoki címvédő Mercedes új modellje, majd 24-én Fioranóban a Ferrari, Wokingban pedig a McLaren következik. A Toro Rosso a testvércsapathoz hasonlóan 26-án mutatkozik be, Barcelonában.

Az idei leleplezések a szokásosnál is érdekesebbek lehetnek, mert tavalyhoz képest az autók teljesen megújulnak.

Szélesebbek, látványosabbak, aerodinamikailag hatékonyabbak lesznek, nagyobb gumikon gurulnak majd, és várhatóan több olyan részlet eltűnik róluk, amiket a közönség eddig nem kedvelt. A nemrég csődbe ment Manor csapat szélcsatorna modellje már ízelítőt adott abból, ami az idén várható, de az élcsapatok ennél valószínűleg fejlettebb autókkal látnak neki a teszteknek.

DátumCsapatHelyszín
2017. február 20.SauberBarcelona
2017. február 21.RenaultLondon
2017. február 22.Force IndiaSilverstone
2017. február 23.MercedesSilverstone
2017. február 24.FerrariFiorano
2017. február 24.McLarenWoking
2017. február 26.Red Bull
2017. február 26.Toro RossoBarcelona

A Red Bull bejelentése után már csak két csapat, a Haas és a Williams várat magára a bemutató időpontjának megnevezésével, de várhatóan ők is február 20-26. között mutatják majd meg az új autójukat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!