Vágólapra másolva!
Megint az FIA-nál érdeklődtek, hogy mit szabad és mit nem, erre minden csapatot figyelmeztettek, hogy ne trükközzenek a rajtprocedúrákkal. Lehet, hogy csak az ellenfeleknek akartak ártani.

A 2017-es szezon kezdete előtt már másodszor derült ki, hogy a Ferrari állásfoglalást kért az FIA-tól egy kérdéses műszaki megoldással kapcsolatban, erre Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója figyelmeztette a csapatokat, hogy ne próbálkozzanak trükkök alkalmazásával. Ezúttal a rajtok automatizálásáról beszélnék le a tervezőket.

A rajtok jelentősége tavaly értékelődött fel az F1-ben, mivel a versenyzőknek rádión már nem lehet segíteni, miközben a kuplung fogáspontját keresik a rajtrácson, ezért gyakran előfordult, hogy csapaton belül is ingadozott a pilóták teljesítménye. Lewis Hamilton több futamon is elvesztette győzelmi esélyeit a gyenge rajtok miatt, hiába indulhatott a pole pozícióból.

Egy jó rajton a győzelem sorsa is múlhat, Kanadában Sebastian Vettel látványosan átvette a vezetést a 2. sorból is, de a tempója később nem volt elég jó Forrás: AFP/Geoff Robins

A csapatok már tavaly is próbálták optimalizálni a bonyolult, néhány pilóta által követhetetlennek tartott folyamatot, és a Motorsport.com szerint a 2017-es szezon előtt a Ferrari konkrétan rákérdezett, hogy szabad-e előre beprogramozott szekvenciát alkalmazni az autókban a rajtok hatékonyságának javítása érdekében.

Whiting egyértelműen elutasította a felvetést.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Ferrari a saját megoldását akarta-e ellenőriztetni vagy a FRIC módosított változatával kapcsolatos kérdéséhez hasonlóan inkább az ellenfelek fejlesztéseit gátolnák-e. A szaklap azt viszont megismerte, hogy az eddig is betiltott segítségek helyett, a felvetés szerint a rajtszekvencia akkor lépne működésbe, amikor a pilóta megtalálja az egyensúlyt a gázpedál állása és a tengelykapcsoló helyzete között.

A pilóták rengeteget gyakorolják a rajtokat a bokszutca végén, de gyakran az ottani tapasztalatok sem hasznosak, mert a rajtrácson más lehet a tapadás Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Ezután a következők történnének:

  • Közvetlenül a rajtprocedúra előtt a pilóta működésbe hozza a tengelykapcsolót.
  • 1-es sebességi fokozatot választ.
  • A gázpedál megnyomásával megemeli a motor fordulatszámát, amíg az elér egy előre beállított értéket, így garantálná a lehető legjobb indulást.
  • A fékpedál megnyomásával a pilóta megkezdené az előre programozott fázist.
  • Az utolsó piros lámpa kigyulladása előtti pillanatokban a pilóta elkezdené felengedni a tengelykapcsoló karját egészen addig, amíg nem találja meg azt a pontot, ahol a legjobb a nyomaték, és ott is tartja.
  • Amint kialszanak a piros lámpák, a pilóta felengedi a fékpedált, és tökéletesen elrajtol.

A Ferrari a technikai szabályzat 9.2.2-es és 9.2.7-es pontjával kapcsolatban érdeklődött. Ezek megtiltják, hogy a tengelykapcsoló útján olyan pontokat jelöljenek meg, amelyek jelzik a pilótának, hogy melyik állást kell választaniuk, és az is tilos, hogy a pilóta információhoz jusson a kuplung ideális csúsztatásával vagy felengedésével kapcsolatban. Whiting mégsem ezért utasította el az ötletet.

Az F1 versenyigazgatója attól tartott, hogy a rendszer veszélyes,

mert a procedúra során túlságosan alacsonyra eshet a fordulatszám vagy gond lehet a pedálkezeléssel, ami a lefulladásgátló működésbe lépéséhez vezethet, így az autó végül csak nehézkesen hagyhatja el a rajtrácsot. Whiting

azt is nehezményezi, hogy a megoldás engedélyezése fegyverkezési versenyhez vezetne e téren.

Ugyanakkor, Whiting csupán véleményezheti a neki beküldött ötleteket, hivatalosan az F1-es futamok sportfelügyelői döntenek, ha vitatott műszaki megoldást találnak valamelyik autóban, így jogilag az ötletet egyelőre nem tiltották be, de Whiting javaslatára érdemes hallgatni az F1-ben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!