Vágólapra másolva!
Szponzoruk, a Martini 25 évesnél idősebb versenyzőt akart az újonc Lance Stroll mellé, így jutottak vissza Massához.

A Williams komoly dilemmával nézett szembe, amikor a Mercedes megkereste őket, hogy engedjék át nekik Valtteri Bottast a hirtelen visszavonuló Nico Rosberg helyére. A Speed Week szerint Claire Williams egy düsseldorfi konferencián azt mondta, a címvédő istálló főnöke, Toto Wolff már röviddel Rosberg bejelentése után felhívta őt az ügyben.

Bár az újonc Lance Stroll és a rutinos, még mindig nagy ígéretnek számító Bottas kombinációja ideálisnak tűnt, egy olyan független csapat, mint a Williams, nem hagyhatta figyelmen kívül a Mercedes által a motorok árából kínált kedvezményt. Ugyanakkor nem is akartak Bottas útjába állni.

Stroll és Bottas ideális párosnak tűnt Forrás: Williams

„A nevét az elmúlt években rendszeresen említették a jövő lehetséges világbajnokai között – mutatott rá Claire Williams. – Ezért én is kíváncsian várom, mire jut. Valtteri az évek során közel került a szívünkhöz, bárcsak jobb autót adhattunk volna neki! Örülök, hogy a Mercedesnél lehetőséget kap."

A Williams azért is nehéz helyzetben volt, mert az alig 18 éves Stroll mellé a csapat legfontosabb szponzora, az alkoholos italokat gyártó Martini egy idősebb, legalább 25 éves versenyzőt akart.

„A baj az volt, hogy az elérhető pilóták többsége ennél fiatalabb, ezért hektikus hat hetünk volt" – árulta el Williams. A csapat végül így jutott el oda, hogy visszahívja a tavalyi szezon végén nyugdíjazott Felipe Massát.

Bottast egyébként személyes szponzora, a Wihuri követi a Mercedeshez is. A vállalat alapítója, a 76 éves finn milliárdos, Antti-Arnio Wihuri annak idején úgy került kapcsolatba a családdal, hogy a gyárát Bottas apjának cége takarította. Ezért emlékei szerint először 3-400 márkával segítette, és azóta is támogatja a versenyző pályafutását. A Mercedesnek értelemszerűen többet kell majd fizetnie, mint a Williamsnek, de azt mondta, hamar megállapodott Wolff-fal.

Miután az eddigi technikai igazgatójuk, Pat Symonds visszavonult, a Williams szerette volna leigazolni helyette a Mercedestől távozó Paddy Lowe-ot. A megállapodást azonban az Auto Motor und Sport szerint még nem kötötték meg, mert

Lowe magasabb pozíciót szeretne magának.

Bottas elengedéséért cserébe a Mercedes állítólag lehetővé tenné a Williams számára, hogy Lowe a „kertészkedést" átugorva azonnal munkába álljon náluk, s bár ezt a Force India – a grove-i istálló közvetlen ellenfele – szerette volna megakadályozni, az FIA-nak nem volt kifogása ellene.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!