Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone az egész F1-es szabálykönyvet a kukába dobná az erőforrással együtt, és a versenyek formátumát is megreformálná.

Jelentős technikai szabályváltozással próbálják felrázni az F1 mezőnyét a 2017-es szezontól, de Bernie Ecclestone, a sport ügyvezetője nem hiszi, hogy a karosszériák jelentőségének növelése elegendő lesz ahhoz, hogy megszakadjon a Mercedes három éve tartó, szinte töretlen sikerszériája.

„A Red Bullnál azt hiszik, hogy jobb aerodinamikával legyőzhetik a Mercedest, de én nem vagyok biztos ebben – idézte a Sport Bild. – A Mercedes előnye a motorok terén még mindig jelentős, ezért új motorszabályt kell bevezetnünk, amilyen gyorsan csak lehet. Mindegy milyenek lesznek, csak az a lényeg, hogy száműzni kell a hibrid erőforrásokat.”

A Mercedes 2014 óta 59-ből 51 futamot megnyert Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Ecclestone már akkor bírálni kezdte a hibrid hajtásláncokat, hogy azokat 2014-ben bevezették, azóta több kísérletet is tett arra, hogy kiszorítsa az autógyártók által erőltetett formulát. Úgy tudja, Jean Todt, az FIA elnöke szerint a folyamatosan fejlesztett motorok visszahozzák „a régi idők szellemiségét”, de Ecclestone szerint az F1 közönsége nem ezt keresi.

„Zajos, erős motorokat akarnak, amikkel csak a világ legjobb pilótái tudnak bánni. A focisták lábára sem adunk ortopéd cipőt, csak azért, mert azok a mindennapi életben népszerűek, nem igaz?”

Az F1 86 esztendős ügyvezetője kijelentette, egyszerűen minden szabályt át kell írni, mert azok túl bonyolultak, és teszik szórakoztatóvá a versenyeket.

Ecclestone két rövidebb futamot javasol egy nagydíj helyett Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Hogyan lehetnénk szórakoztatók az emberek számára, ha a közönség már semmit sem ért az egészből? Manapság már a versenyzők sem tudják, hogy a pályán mit szabad és mit nem. Néha olyan, mintha a szabálykönyv azt súgná nekik, hogy ne versenyezzenek.

Ecclestone újfent felvetette azt is, hogy rövidebb F1-es futamokra lenne szükség, mert a fiatalok csak rövidebb ideig figyelnek egy adott dologra, mint a mai idősebb generációk. „Ebből adódóan a versenyt két sprintre kellene bontani. Kétszer 40 perc vonzóbb a TV-s közönségnek, mint egy unalmas nagydíj.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!