A Mercedes büszke, mert elbírtak Hamiltonnal és Rosberggel

forma-1, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Mercedes, Brazil Nagydíj, dobogó
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (L) celebrates after winning the Brazilian Grand Prix ahead of title rival and Mercedes teammate Nico Rosberg (R) and Red Bull Racing's Belgian-Dutch driver Max Verstappen at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil, on November 13, 2016. / AFP PHOTO / Nelson Almeida
Vágólapra másolva!
Toto Wolff eredménynek tartja, hogy képesek voltak négy évig összetartani Lewis Hamiltont és Nico Rosberget. Szerinte mindig őszintén bántak a pilótákkal.

Egy rövid, de emlékezetes korszak zárul le 2016 végén, mivel négyévnyi közös munka után véget ér Lewis Hamilton és Nico Rosberg együttműködése, mert az újdonsült világbajnok úgy döntött, azonnal véget vet autóversenyzői pályafutásának. 2013 óta mindig Hamilton végzett előrébb a pontversenyben, kétszer világbajnok is lett, az idén viszont Rosberg szerepelt jobban.

2014 óta a két pilóta gyakorlatilag ki-ki mérkőzést játszott egymással minden egyes győzelemért, szinte csak akkor nem nyertek, ha összeütköztek egymással vagy elromlott az autójuk. Küzdelmüket alapvetően meghatározta a sportszerűség és a tisztelet, de viszonyuk elmérgesedett az évek során, és több vitás esetük is volt. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója mégis elégedett.

Hamilton és Rosberg az F1 történetének egyik legsikeresebb párosa Forrás: AFP/Nelson Almeida

„Elértük, hogy a csapatot azután képesek vagyunk összetartani, hogy már négy éve dolgozunk együtt a két legjobb pilótával – idézte Wolffot az Autosport egy interjúból, ami még a szezonzárón, tehát Rosberg visszavonulása előtt készült.

A két versenyző még a szezonzáró után is emleget olyan eseteket, ami szerintük az egyik vagy a másik pilótának kedvezett, Hamilton például rendszeresen kiemeli, hogy a szezon előtt átszervezték a szerelőcsapatokat, Wolff viszont úgy véli, mindig őszintén bántak Hamiltonnal és Rosberggel.

Wolff nem volt ilyen lelkes, amikor Rosberg nekiment Hamiltonnak a 2014-es Belga Nagydíjon

„Akadtak kisiklások, és nehezen kezelhető pillanatok, de alapvetően képesek voltunk összetartani őket. Fontos volt felismerni, hogy a rivalizálás igen magas szintet ért el, és ezt csapatként is tudomásul vesszük. Nem kell túlszabályozni a dolgokat, de a háttéremberektől is nagy erőfeszítésekre volt szükség.”

Wolff kijelentette, hogy tanultak a saját, és mások hibáiból is, és kiemelte, hogy a csapatnál mindig átláthatóság uralkodott, soha nem rejtegettek semmit egymás elől, és mindent megbeszéltek.

Arra viszont nincs magyarázata, hogy Hamilton és Rosberg formája miért ingadozott, jellemzően a másik kárára vagy javára, és elismerte, már nem is próbálja megérteni ennek az okát.

még ha a legjobbak közül valók is. Vannak jobb és rosszabb napok, talán a pálya nem fekszik nekik, aztán hirtelen minden összeáll, ezért láttunk hullámzást. Nincs mintázat, fázisok viszont igen. Nico nyert zsinórban 8 versenyt, aztán Lewisnak kezdődött győzelmi sorozata, ez ment oda-vissza. Ne próbáljuk kielemezni ezt, nincs tudományos magyarázata.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!