A Williams nem szívesen adná Bottast a Mercedesnek

Forma-1, Valtteri Bottas, Williams Martini Racing, Olasz Nagydíj
Williams Martini Racing's Finnish driver Valtteri Bottas prepares to exit the pit lane during the third practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 3, 2016 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Pat Symonds, a csapat technikai igazgatója szerint nagyon fontos, hogy a sok szabályváltozást hozó 2017-es idényre ne veszítsék el a rutinos versenyzőjüket.

Noha már-már a kirakós utolsó darabja is a helyére került a csapatok 2017-es versenyzői felállásában, Nico Rosberg több bábut boríthat a visszavonulásával. A Mercedesnek rohamtempóban találnia kellene valakit a helyére, és a címvédő istálló egy baráti alku keretében attól sem riad vissza, hogy egy olyan pilótát ültessen a német megüresedett helyére, aki már megállapodott egy másik csapattal.

A McLarennek hűséget fogadó Fernando Alonsót gyakorlatilag ki lehet húzni erről a listáról, így jelenleg Valtteri Bottas téli költözésére van a legnagyobb esély, mivel Toto Wolff társtulajdonos a finnt menedzselő cégben, és az Autosport információja szerint a Mercedes 10 millió fontos engedményt adhat a motorok árából a finnél cserébe. Csakhogy a Williamsnek nem tetszik ez a megoldás.

A Williams nem akarja odaadni Bottast a Mercedesnek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Az elvesztése komoly következményekkel járna a csapatra nézve" - nyilatkozta Pat Symonds technikai igazgató a Gazzetta dello Sportnak.

"Az emberek gyakran alábecsülik a folytonosság szerepét egy csapatnál. A széles eszköztár ellenére a versenyző jelenti a végső kapcsot a mérnökök és a nyers adatok között. Az egyik pilótát le lehet cserélni, de referenciának szükség van a másikra, főleg egy olyan sok szabályváltozást hozó szezonban, mint amilyen a 2017-es lesz."

Bottas 2013 óta versenyez a Williamsnél, az F1-ben más csapatnál még nem vezetett. Felmerült, hogy adott esetben a Mercedes Pascal Wehrleint is odaadná érte, de az említett technikai reformok miatt a Williams jobban örülne egy rutinos versenyzőnek, miután Felipe Massa visszavonult. Lehet, hogy jobb megoldás híján így végül a fiatal német ülhet be a Mercedesbe.

Symonds nem érzi úgy, hogy az új előírások mindenképpen több előzést és nagyobb látványosságot eredményeznek jövőre, a Mercedes uralmát ellenben megtörhetőnek látja.

"A domináns csapat lecserélődhet - mondta. - A Red Bull idén ismét kiváló autót épített a 2015-ös válság után. Ha a Renault tovább lép előre a motorkkal, úgy gondolom, ők lesznek a vb-cím favoritjai."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!