Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke még nem tudja, szankcionálni fogják-e a renitens versenyzőjüket, de több lap szerint akár a szerződését is felbonthatják. A háromszoros világbajnok nem tagadta, hogy a barcelonai ütközés után közölte a csapattal: elhagyja őket.

A Mercedes nem ünnepelheti felhőtlenül az újabb világbajnoki címét, mivel az utolsó futamon Lewis Hamilton a csapattól érkező felszólításokat semmibe véve megpróbált keresztbe tenni Nico Rosbergnek.

A címvédőnek a győzelem mellett mindenképpen arra volt szüksége, hogy csapattársa elé legalább két másik autó is befurakodjon, ezért úgy adagolta a tempót, hogy Rosberg ne előzhesse meg, viszont a mögötte érkező Sebastian Vettel és Max Verstappen prédájává válhasson. Végül sem a frissebb és lágyabb gumikon rohamozó Ferrari, sem a Red Bull nem tudott beférkőzni a német elé, aki a 2. helyével bebiztosította a vb-címet.

Hamilton kihúzta a gyufát a Mercedesnél Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

A Mercedes most azon törheti a fejét, hogy megbüntesse-e Hamiltont, mert rá se hederített az utasításokra, amelyeket azért küldtek neki, nehogy a lassú tempó miatt elbukja a győzelmet. "Át kell gondolnunk az egész helyzetet, és ki kell találnunk, mi legyen a következménye. Bármi lehetséges" - mondta Toto Wolff csapatfőnök az Abu-dzabi Nagydíj után.

"Jövőre változtathatunk a szabályainkon, mert nem váltak be a legfontosabb versenyeken, vagy az is lehet, hogy még nagyobb szabadságot adunk a pilótáinknak az egymás elleni küzdelemben.

"Ezek egymáshoz képest 180 fokos irányok. Egyelőre nem tudom, mit lépünk majd."

Még mindig tépelődik

Wolffnak már a szezonzáró verseny előtt is dilemmát jelentett, hogyan viszonyuljon a versenyzők csatájához, hiszen egyrészt felelősséggel tartozik a Mercedes alkalmazottaiért, másrészt ő maga is átérezte Hamilton szorult helyzetét.

- jelentette ki arra utalva, hogy senki sem helyezheti a munkáltatói érdekei elé a sajátját, a Mercedes pedig mindenekelőtt a futamgyőzelemre törekedett, hiszen már mindkét vb-cím úgyis az övék volt.

„A másik énem viszont azt mondja, neki ez az egyetlen esélye maradt a világbajnokság megnyerésére, és nem lehet azt követelni a mezőny egyik, ha nem a legjobb versenyzőjétől, hogy az ösztöneivel ellentétesen cselekedjen."

Több befolyásos brit lap, köztük a Daily Mirror, a Guardian és a Telegraph találgat Hamilton esetleges büntetéséről, ami szerintük szélsőséges esetben akár eredetileg 2018 végéig érvényes szerződésének a felbontása is lehet. Egyéb lehetőségként megemlítették a pénzbírságot és a felfüggesztést.

Miért nem méltányoljuk a Mercedes hozzáállását?

A csapatfőnök szerint sokan nem méltányolják eléggé, hogy a Mercedes sok más domináns csapattal ellentétben az elmúlt három év során engedte szabadon versenyezni egymással a pilótáit.

"Az egyszerűbb utat választva úgy is dönthettünk volna, hogy eleve egyik vagy másik versenyzőnknek adjuk a győzelmet. A Red Bullnál és a Ferrarinál ez történt évekkel ezelőtt, meg talán más csapatoknál is - emlékeztetett Wolff. - Az elmúlt három esztendőben mi mégis egészen jól elboldogultunk."

"Nem hozhatunk minden egyedi szituációra külön szabályt. Az autóversenyzés lenne a legunalmasabb sport, ha folyton a nagyvállalati szempontok érvényesülnének.

„Itt az a gubanc, hogy a történtek vajon mit jelentenek a csapat jövője szempontjából, hogyan léphetünk túl rajtuk anélkül, hogy mindent túlszabályoznánk, és közben hagyjuk versenyezni egymással a pilótákat."

Amióta a vb-címért küzdenek, Hamilton és Rosberg között többször a tetőfokára hágott a feszültség – például a Spanyol Nagydíjon, ahol összeütköztek, miután a német leszorította a pályáról csapattársát. A Mercedes a hasonló esetek után rendre elbeszélgetett velük, de hogy pontosan mi hangzott el a zárt ajtók mögött, arról keveset lehet biztosan tudni.

A szezonzárón elterjedt a pletyka, hogy az előbb említett ütközést követően Hamilton dühösen közölte a Mercedesszel: azonnali hatállyal elhagyja őket.

Ezt Abu-Dzabiban a Sky Sport kérdésére sem tagadta. "Ez magánügy, és már különben is a múlt" - válaszolta Martin Brundle-nak.

Az Abu-Duabi Nagydíj előtti hónapokban a Mercedesnél azt hangoztatták: korábban sohasem volt ennyire jó a hangulat náluk. Egyébként Rosberg nem neheztelt Hamiltonra a szándékos feltartás miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!