Vágólapra másolva!
Rosberg pedig azt mondja, kívülről el sem lehet képzelni, milyen kutyaszorítóban volt a csapattársa és a többiek közötti satuban. Nem hibáztatja Hamiltont, amiért feltartással próbálkozott.

Az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon elképesztően feszült küzdelemben dőlt el a világbajnoki cím sorsa a Mercedes versenyzői között, amikor Lewis Hamilton végig szándékosan lassan ment, feltartva Nico Rosberget, hátha így valaki megelőzi a csapattársát. Legalább két autónak be kellett volna férkőznie Rosberg elé, hogy ne ő legyen a világbajnok, a német versenyző azonban végül megvédte a 2. helyét, és 5 pontos előnnyel a Forma-1 történetének 33. vb-győztese lett.

Rosberg gumiégetéssel ünnepelte első vb-címét - katt a galériára! Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

Hamilton taktikáját többen sportszerűtlennek minősítették, köztük a két Mercedest a hajrában utolérő Sebastian Vettel, de a brit úgy véli, nem csinált semmi rosszat. „Nem hiszem, hogy amit csináltam, veszélyes vagy igazságtalan volt – mondta.

Mivel Max Verstappen, majd később a frissebb, lágyabb gumikon Vettel közvetlenül a Mercedes párosa mögött volt, a bokszból többször nyomatékosan felszólították Hamiltont, hogy menjen gyorsabban. Ám ő nem volt hajlandó erre, és utólag kérdőre is vonta miatta a csapatát.

„Egyetlen pillanat sem volt, amikor úgy éreztem, a győzelem kicsúszik a kezemből. Nagy kár, hogy egyértelmű, ők arra gondoltak... Az igazat megvallva nincs mit mondanom – jelentette ki. – Reméltem, hogy Vettel támadni fog, de a verseny végére elhasználódtak a gumijai, Nico pedig ügyesen vezetett, egyetlen hibát sem követett el."

„A konstruktőri vb-t azonban már megnyertük, a mai nap tehát csak a mi küzdelmünkről szólt Nicóval.

Erről utólag majd még beszélünk, ahogy mindig szoktunk."

Elképzelhetetlenül feszült volt

Míg Hamilton azt állította, lazított az élen, Rosberg elismerte, hogy kutyaszorítóban érezte magát az üldözőkkel a sarkában. Ennek ellenére a 21. körben pályafutásának egyik legszebb előzését mutatta be Verstappennel szemben, aki pedig közismerten a legkeményebb ellenfelek közé tartozik a pályán.

„A verseny rettenetesen, de tényleg borzasztóan intenzív volt – ismerte el Rosberg, egy pillanatra a kezébe temetve az arcát a Sky Sportsnak adott interjúja közben.

Ráadásul pont Maxet az összes versenyző közül...?! Rettenetes érzés volt, szavakkal nem lehet leírni, hogy milyen szorult helyzetben voltam."

Rosberg és a felesége, Vivian a Mercedesszel ünnepel - katt a galériára! Forrás: AFP/Karim Sahib

„Ez semmiképpen nem tartozott a legélvezetesebb versenyeim közé. Eszméletlenül feszült volt, még soha nem éltem át ilyet az autóban."

Rosberg, aki a csapattársánál eggyel kevesebb győzelmet aratott, de kettővel több 2. helyet szerzett a szezon folyamán, ugyanakkor nem hibáztatta Hamiltont a taktikája miatt.

„Elég egyszerű a képlet, én megértem a csapat és Lewis szempontjait is – jelentette ki. – Lewis kihasználta a képességeit, és tökéletesen csinálta, esélyem sem volt megelőzni őt. Természetesen gondoltam rá, de hiába. Nem nyílt rá mód, pontosan adagolta a tempót."

A felvetésre, hogy vannak, akik úgy gondolják, nem érdemli meg a vb-címet, Rosberg azt felelte: „Nem az elismerésért versenyzek, hanem a világbajnoki győzelemért. Az volt a gyerekkori álmom, és most megvalósítottam."

Erre még senkinek nem kellett olyan sok, 206 nagydíjat várnia az F1 történetében, mint neki.

Rosberg köszönetet mondott édesapjának, Kekének is, akivel Graham és Damon Hill után a második vb-győztes apa-fia páros lettek. „Minden szombat este kapok tőle egy üzenetet, hogy holnap nyomd padlóig a gázt, vagy valami ilyesmit. Általában ezt tanácsolja. Neki és az édesanyámnak óriási szerepük van ebben a sikerben."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!