Frászt kaptak Hamilton játszmájától a Mercedesnél

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Mercedes, cél, kockás zászló
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton crosses the finish line at the end of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 27, 2016. Nico Rosberg won his maiden Formula One world title by securing second place behind his Mercedes arch-rival Lewis Hamilton in the Abu Dhabi Grand Prix. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Toto Wolff azért aggódik, hogy ne legyen precedens abból, amit Lewis Hamilton művelt. A csapatfőnök megérti az ellenszegülő versenyző döntését, de a Mercedesnél attól tartottak, hogy a lassú tempó miatt elbukhatják a győzelmet Abu-Dzabiban.

Abu-Dzabiban hosszú idő után újra tetőfokára hágott a feszültség a Mercedesnél, amiért Lewis Hamilton végül mégis bevetette a Nico Rosberg szándékos feltartása nevű trükköt. Erre azért volt szüksége, hogy előzési lehetőséggel segítse a csapattársa mögött érkező versenyzőknek, a németnek ugyanis elég volt az első három hely valamelyikén befutnia a vb-cím megszerzéséhez.

Hamilton a 20. kört már 5,6 másodperces előnnyel zárta az élen, de Rosberg Max Verstappen megelőzése után 8 kör alatt 1,1-re lefaragta a hátrányát, és a célig nagyjából ekkora távolságból követte csapattársát. Ez önmagában még nem izgatta a Mercedest, az viszont már igen, hogy

Hamilton a kényelmes tempóval magára és Rosbergre rántotta Verstappent és Sebastian Vettelt, veszélyeztetve a Mercedes győzelmét.

Főleg a ferraris diktált erős tempót, aki kései kerékcseréje után komoly hajrát indított a szuperlágy gumikon. "Az elsődleges célunk a futamgyőzelem, és nem tetszett, ahogy egy vörös autó sokkal gyorsabban száguldott az autóinknál - nyilatkozta Paddy Lowe, az istálló technikai igazgatója. - A Ferrari stratégiája nagyon jól sült el, Sebastian a Red Bullok elé került, és ez váratlan volt."

Szoros lett a befutó Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Lerágtuk a körmünket a bokszutcai irányítóközpontban az utolsó két körben, hogy Vettel megelőzi-e Nicót, vagy esetleg Lewist is. Nem sűrűn láthatunk olyat, hogy az első négy autó érzésre másfél másodpercen belül ér célba."

A Mercedes addigra már többször utasította Hamiltont a tempó növelésére, de a címvédő ezt nem tette meg. Niki Lauda ezért magyarázatot vár tőle, míg Lowe megérti a hozzáállását. "Elkerülhetetlen az ellentét abban, hogy mit akar a csapat, és mit a két versenyző. Mindketten csapatjátékosok, de mindketten nyerni akarnak" - mondta.

Wolff megérti Hamilton cselekedetét

Toto Wolff csapatfőnök nyilván bosszús, amiért Hamilton fittyet hányt az utasításukra, de meg is érti a viselkedését. "Kicsit skizofrénnek éreztem magam. Egyrészt a csapat vezetőjeként nekem kell kordában tartanom mindent, biztosítanom kell, hogy mindenki betartsa a szabályainkat. Ennek köszönhetően jutottunk idáig" - nyilatkozta a Sky Sportsnak.

"Két lehetősége volt: vagy elhúz, megmutatva, hogy ő a legjobb versenyző, és ezt a szezont neki kellene behúznia, vagy feltartja (Nicót). Utóbbit választotta."

"Christian (Horner) ugyanígy gondolkodott a hétvége előtt, és az ő utasításának engedelmeskedett. Talán a versenyzője akar lenni! Láthatják, hogy ide-oda csaponganak a gondolataim."

Hamiltonon nem segített a renitens viselkedés sem Forrás: AFP/Karim Sahib

A Mercedes előzetesen azt ígérte, nem szól bele a pilóták vezetésébe, és Hamilton is fogadkozott, hogy nem választja azt a taktikát, amit végül választott. Egyik fél sem tartotta a szavát, viszont Wolff úgy érzi, jogosan avatkoztak közbe.

"Egész évben tartottuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy nem avatkozunk közbe, amíg biztosítva látjuk a futamgyőzelmet. Ezúttal olyan helyzet állt elő, hogy a számításaink azt mutatták, elveszítjük a győzelmet, amiért (Lewis) egyre lassul" - mondta.

"Ekkor határoztuk el, hogy közbeavatkozunk, de figyelmen kívül hagyta (az utasítást). Ami kérdés: ebből precedens lesz a jövőben? Ezt ki kell elemeznünk, de alapvetően boldogok lehetünk. 19 győzelmet arattunk, új világbajnokot avattunk, és kiváló a hangulat a csapatnál."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!