Button: Hamilton bátran felbérelhet Rosberg kilökésére

Forma-1, Stoffel Vandoorne, Jenson Button, Fernando Alonso, McLaren Honda, Japán Nagydíj
McLaren Honda's British driver Jenson Button (C) and his teammate Fernando Alonso of Spain (R) joke while McLaren Honda's Belgian driver Stoffel Vandoorne (L) looks on during the team's photo session at the Formula One Japanese Grand Prix in Suzuka on October 7, 2016. / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A jövőre szabadságra vonuló versenyző felelevenített néhány momentumot a pályafutásából az utolsó nagydíja előtt, és a világbajnoki esélyesek kárára is elsütött egy poént.

A hétvégét követően egy ideig biztosan, de az is lehet, hogy már sohasem fogjuk viszontlátni Jenson Buttont a Forma-1 mezőnyében. Ez alkalomból könnyed hangvételű interjút készített vele a GQ, amelyben a jövőre szabadságra vonuló versenyző elárult néhány érdekességet a pályafutásáról.

Kedvenc csapattársának például Rubens Barrichellót nevezte meg, akivel a Honda/Brawn GP színeiben versenyeztek egy fedél alatt.

"A beállítások terén ő volt a legjobb csapattársam - mondta. - Fernando (Alonso) is jó ebben, de Rubens más szintet képviselt. Hadd fogalmazzak úgy, hogy már láthatják, miért akarta őt Michael Schumacher ilyen sokáig csapattársnak..."

Button elhívná vacsorázni Alonsót is Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Ha vacsoráznia kellene négy vetélytársával, Daniel Ricciardót, Felipe Massát, Fernando Alonsót és Danyiil Kvjatot hívná meg – utóbbit egy érdekes sztori miatt. "Nemrég érdeklődött, cserélhetnénk-e sisakot. Amikor megkérdeztem, elmondta, miért akarja: én vagyok az egyetlen versenyző, akitől valaha autogramot kért - magyarázta Button. - Azt mesélte, be akart vágódni egy lánynál, neki kért tőlem aláírást. Ez kábé tíz éve történt, mielőtt bekerült az F1-be. Szóval igen, van egy rajongóm. De úgy tűnik, a lánnyal végül nem jött be a dolog..."

2000 óta tartó karrierje során Button Monacóban élte át a legijesztőbb pillanatokat az autóban. Bár emlékezete megcsalta, és azt mondta, tavaly történt, valójában 2016-ra datálódik, hogy az első szabadedzés végén nekicsapódott a McLarenjének egy meglazult csatornafedő, melyet az előtte haladó Nico Rosberg repített levegőbe.

A másik rémisztő balesetének a 2003-ast tartja, amely miatt ki is kellett hagynia a futamot.

Akkor az alagút után 35 G-s erővel rongyolt a szalagkorlátba. "Ez kiütött. Emlékszem, amikor magamhoz tértem, Sid Watkins, az F1 orvosa állt fölöttem mosolyogva, aki sajnos már nincs közöttünk" - mondta a balesetről.

„Néhányan kihámoztak az overallomból, és fájdalomcsillapítókat nyomtak belém. (Watkins) megkérdezte, mi fáj, mire azt feleltem: 'a bal lában nagyon sajog.' Visszakérdezett, hogy tényleg? 'Nem, a jobb lábam fáj', válaszoltam, aztán megint visszakérdezett, mire én: 'Nem, a karom, a jobb karom.' És utána elkezdtem röhögni, a belém pumpált szerek miatt."

Button elmesélte azt is, hogy 2000-ben egy dél-afrikai teszten nekiütközött egy madárnak a sisakjával. Noha először az állatot sajnálta, aznapra be kellett fejeznie a vezetést, mert meghúzódott a nyaka.

Az autógyűjteményéből egy Ferrari áll a legközelebb a szívéhez. "Fiatalon Bart Simpsonról, Pamela Andersonról és egy Ferrari F40-ről lógott kép a falamon. Nem tudom, melyik hogy változott azóta, de szerintem ma már az F40 a legszebb közülük!" - mondta.

A 2009-es világbajnok a vb-címről döntő szezonzáró kapcsán tréfásan megemlítette: szívesen besegít Lewis Hamiltonnak. Csak nehogy magyarázkodnia kelljen a nyilatkozata miatt! A felvetésre ugyanis, hogy Nico Rosberg bezsebeli a vb-címet, azt felelte,

"Lewis dúsgazdag, rengeteg pénze van, magánrepülővel repked. Biztos vagyok benne, megengedheti magának, hogy felbéreljen. Az egyetlen lehetőségem viszont csak akkora adódna, amikor Nico leköröz, mert nem vagyunk elég gyorsak hozzájuk. Amúgy nyitott vagyok az ajánlatokra..." – poénkodott.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!