Más hozzáállást ígér a McLaren új vezére

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren, Brazil NAGYDÍJ
14 ALONSO Fernando (spa) Mclaren Honda MP4 31 action during the 2016 Formula One World Championship, Brazil Grand Prix from November 11 to 13 in Sao Paulo, Brazil - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
Az új ügyvezető igazgató évtizedek óta a csapat rajongója, ezért óriási lelkesedéssel veti bele magát a munkába. Mielőbb győztes istállót faragna a McLaren-Hondából.

Egy héttel azután, hogy a McLarent 1980 óta irányító Ron Dennist lemondatták az elnök-vezérigazgatói posztjáról, az istálló bejelentette, hogy Zak Brown lesz a McLaren Technology Group új ügyvezető igazgatója. Az amerikai marketingszakember korábban maga is profi autóversenyző volt, és az üzleti tevékenységeinek javát is az autósport területén végezte. A McLarennel évekig dolgozott együtt, és nagyon örül, hogy a csapat tagja lehet, mivel régóta nagy rajongója az istállónak.

- nyilatkozta Brown az Autosport.com-nak. - A McLaren nekem a Senna-korszakot, vagy a Mika Häkkinen-korszakot jelenti. Mindig ez volt a kedvenc F1-es csapatom. Sok ember dolgozik itt, akikkel korábban üzletet kötöttem, és remek érzés, hogy lehetőséget kaptam az istálló irányítására - számomra a McLaren a legjobb csapat a Forma-1-ben."

A McLaren az F1 történetének második legeredményesebb istállója, de 2008 óta nem tudtak világbajnokságot nyerni, a legutóbbi futamgyőzelmüket pedig 2012-ben aratták.

Az elmúlt két évben - amióta a Mercedes motorjait Hondára cserélték - a dobogóra sem sikerült felállniuk. Noha az élcsapatokat idén sem veszélyeztetik, a formájuk határozottan javult, és Brown úgy véli, "nagyszerű időszakban" csatlakozik a csapathoz.

Brown tudja, hogy nem a versenyzők hibásak a csapat küszködéséért Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

"Egyértelmű, hogy felszálló ágban vannak. Izgatottam várom, hogy elkezdhessem a munkát a rám bízott területeken" - mondta Brown, aki remek kapcsolatot ápol a McLaren tulajdonosaival, és az istálló vezetőit, a versenyigazgató Eric Boullier-t és a versenyrészleg vezérigazgatóját, Jost Capitót is nagyra tartja. "Úgy látom, nagyszerű forrásokból meríthetünk, már csak a fejlődésre kell koncentrálnunk, és igazi csapattá kell válnunk."

Kellenek a szponzorok

Marketing szakemberként Brown egyik legfontosabb feladata lesz, hogy új támogatókat találjon a McLarennek, névadó szponzora például évek óta nincs az istállónak. "Sok hely van még az autónkon, amelyet meg lehetne tölteni különböző luxusmárkák logóival. Természetesen egy névadó szponzor is előrevinne minket, de ennek igazából nincs prioritása, a lényeg az, hogy partnereket szerezzünk."

Brown rámutatott, hogy azért is szükség van a gyors fejlődésre, mert az F1 iránt érdeklődő potenciális szponzorok egyre inkább eredményorientáltak.

Az amerikai üzletember december elején kezdi meg a munkát a McLarennél, ezért egyelőre nem akar jóslatokba bocsátkozni, de minél előbb javulást szeretne látni az eredményekben. Ennek érdekében - bár nagyra becsüli a McLaren által képviselt érékeket - "néhány szempontból másképp fogunk hozzáállni a munkához."

"Még nagyon sokat kell tanulnom, de mint minden üzletben, itt is minél előbb fejlődést kell felmutatnunk - mondta. - Az elmúlt 24 hónapban sokat javult a csapat teljesítménye, de ahhoz még nem áll elég információ a rendelkezésemre, hogy jóslatokba bocsátkozzak például a rajtpozíciókkal kapcsolatban. Annyit tudok, hogy újra győzelemre kell vezetnünk a csapatot - inkább előbb, mint utóbb."

A versenyzőkön nem fog múlni

A McLaren jövőre a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóval és az idei bahreini futamon bemutatkozó Stoffel Vandoorne-nal vág neki az idénynek, Jenson Button pedig a háttérből segíti majd a csapatot. Brown biztos benne, hogy a pilótákon nem múlik majd a csapat sikere. "Három hihetetlen versenyzőnk van, kettő közülük világbajnok, ez nagyon menő! - lelkendezett. - Fernandót nem ismerem túl jól, de alig várom, hogy ez megváltozzon. Csodálom, amit eddig elért, hihetetlenül jó versenyző.

"Stoffel egy elképesztően tehetséges fiatal pilóta, és a körülményeket figyelembe véve lenyűgöző teljesítményt nyújtott az eddigi egyetlen nagydíján - dicsérte a tavalyi GP2 bajnokot, aki idén a japán Super Formula bajnokságban versenyzett, és két győzelemmel a tabella 4. helyén zárt. "Még őt sem ismerem eléggé, Jensonnal viszont már dolgoztam együtt, és a kedvenceim közé tartozik."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!