Ecclestone beáldozná a Ferrarit az izgalmas versenyekért

Forma-1
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (R) and Scuderia Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen (L) return to their pits during the first free practice session at the Formula One Japanese Grand Prix in Suzuka on October 7, 2016. / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone elismerte a Mercedes teljesítményét, de úgy véli, az F1-es sikersorozatuk nem segíti a piaci forgalmukat. Felőle nyugodtan kiszállhatnak az F1-ből a Ferrarival együtt, ha ettől izgalmasabbak lennének a versenyek.

Bernie Ecclestone elismeri a Mercedes erőfeszítését, amellyel a csapat már három éve uralja a Forma-1-et, de úgy véli, hogy ez a teljesítmény nem feltétlenül előnyös az autógyár számára. "A Mercedes első osztályú munkát végez, megérdemlik a sikert. A baj viszont az, hogy az uralom nem tesz jót a termékeiknek.

"Az emberek olyan versenyt szeretnének látni, ahol mindenkinek van esélye győzni, de manapság előre lehet tudni, hogy ki nyer majd, ha valami igazán szokatlan nem történik" - mondta az Auto Motor und Sportnak.

Ecclestone nem feltétlenül siratná meg a Ferrarit és a Mercedest Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Tavaly például ezért is tüsténkedett, hogy összehozza a motorszállítót kereső Red Bullt a Mercedesszel, mert így kiélezettebb lehetett volna a küzdelem az élmezőnyben. A Forma-1 nagyura azt sem bánná, ha a csillagos márka, vagy épp egy másik legendás gyártó, a Ferrari hátat fordítana a világbajnokságnak, amennyiben ettől izgalmasabbak lennének a futamok.

- nyilatkozta. - Számítanunk kell rá, hogy az autógyártók elhagyják az F1-et. A Mercedes is így fog tenni, amikor úgy érzik, ez a megfelelő lépés. Gyakran tapasztaltunk ilyet, nem olyan rég a Honda, a BMW, a Toyota is így tett... Kiszálltak, amikor úgy érezték, hogy megkapták a Forma-1-től, amit akartak. Nincs hála."

A Ferrari időről időre belengeti a távozással való fenyegetést, amikor valamivel nagyon elégedetlen, míg a Mercedes jövőjét az áshatná alá az F1-ben, ha az igazgatótanácsa megelégelné a költséges programot.

Ecclestone-t arról is kérdezték, hogy a következő szerződések megkötésekor változtatna-e a kereskedelmi jogdíjak csapatok közötti szétosztásán, amire azt felelte, hogy "ezt meg kell gondolnunk."

A Mercedes kapja majd belőle a legtöbbet, és a közvetítésben eleve nekik a legnagyobb a jelenlétük. Mi még jobb helyzetbe hozzuk őket, de ez nem bírálat. Így határoztuk meg a kifizetés menetét" - tette hozzá.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!