Vágólapra másolva!
Túl komplikáltnak érzi a jelenlegi verziót, a toldozgatása helyett célszerűbbnek látná, hogy az elejétől kezdve átírják. Toto Wolff támogatja az elképzelését.

A Forma-1 Stratégiai Munkacsoportja szerdán gyűlést tart Genfben, amelyen a résztvevők a sportágat és a jövőjét érintő kérdésekben egyeztetnek. Bernie Ecclestone ismét az egy éve már kifejtett véleményét hangoztatja: szerinte egy vadonatúj szabálykönyvet kellene írni ahelyett, hogy a jelenlegit toldozgatnák.

- mondta a Motorsport.com-nak. - Egy öreg házat nem érdemes tatarozni. Jobb, ha lebontjuk, és az alapjaitól építjük újra." Szerinte Charlie Whitingnak, a versenyigazgatónak van elég embere ehhez.

Ecclestone szerint nem érdemes tovább tatarozni a szabálykönyvet Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff támogatja Ecclestone elképzelését. "Úgy vélem, sokunk egyetért abban, hogy egyszerűsíteni kell a szabályokon - jelentette ki. - A szurkolóknak nagyon bonyolult követni az eseményeket, amikor bizonyos dolgokért büntetnek, másokért meg nem. Ugyanakkor a sportfelügyelőknek és Charlie-nak is hasonlóan nehéz ítéletet hozni, szóval nincs könnyű megoldás a problémára. De szerintem el kellene indulni az egyszerűsítés irányába."

Azt viszont hozzátette, hogy a szabályok egyszerűsítése nem mehet a biztonság rovására. Az F1 időnként túlságosan komplikált rendelkezéseit sokak gyomra nem veszi be, és elsősorban a versenyzésre vonatkozókat érik kritikák: a pályaelhagyások, leszorítások, ütközések megítélésére nincs egységes recept.

Ecclestone szerint árt a látványosságnak, hogy a pilóták félnek a retorziótól.

Így nem lenne bonyodalom abból, hogy mit szabad csinálni, és mit nem, és a versenyzők sem agyalnának ezen. Röhejes" - mondta.

Max Verstappen féktávon történő irányváltásaira is utalt, amit többen kritizáltak – azóta egyébként hoztak rá egy új szabályt. "Ha lezárom valaki előtt az utat, neki kell megoldania, hogy elmenjen mellettem. Csak akkor kellene foglalkozni a pilóták megbüntetésével, ha veszélyesen vezetve balesetet okoznak" - nyilatkozta Ecclestone.

Azokkal a versenyzőkkel, például Fernando Alonsóval és Jenson Buttonnal viszont nem érez együtt, akik szerint az utóbbi időben a fiatalok magatartása romlott a pályán. "A világ változik. Meg kellene vizsgálni, ők hogyan vezettek, amikor elkezdték. Nekem még nem volt időm rá, de megnéznék néhány régebbi futamot" - mondta.

Egyébként a Magyar Nagydíj után már mi is felvetettük, hogy itt lenne az ideje a nulláról újraírni a Forma-1 szabálykönyvét.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!