Vágólapra másolva!
A dobogóra visszakapaszkodó tinédzser teljesítménye Christian Horner szerint olyan különleges volt, mint Ayrton Sennáé vagy Michael Schumacheré egy-egy legendás versenyen. Toto Wolff szerint újrafogalmazta a fizika törvényeit.

Max Verstappen valósággal lubickolt az interlagosi esőben, sokan talán mégsem hitték volna, hogy dobogóra állhat, miután a Red Bull hibás stratégiai döntésének következtében vissza kellett cserélnie az intermediate abroncsokat extrém esőgumikra. Ezután, a 71 körös táv 55. körében még a 14. pozíciót foglalta el, holott korábban sikerült beékelődnie a versenyt vezető Mercedesek közé is.

A szívós holland tinédzser azonban 14 kör alatt tizenegy ellenfelét megelőzte, többször elképesztően magabiztos féktávokat véve és kemény manővereket bemutatva.

Amikor a Red Bullt irányító Christian Hornert arról kérdezték, hogy ez a felzárkózás egy lapon említhető-e Ayrton Senna 1984-es monacói, vagy Michael Schumacher 1996-os barcelonai teljesítményével a vizes pályán, azt felelte: "Igen. Szerintem azokhoz a nagyszerű pillanatokhoz kell hasonlítani."

Verstappen "átírta a fizika törvényeit" Wolff szerint Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

"Nem sűrűn lehetünk szemtanúi ilyen versenyeknek. Úgy vélem, amit ma láttunk, nagyon különleges volt."

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is áradozott Verstappenről, akitől egyébként előzetesen kicsit tartott, nehogy egy vakmerő manőverrel esetleg befolyásolja Lewis Hamilton és Nico Rosberg világbajnoki küzdelmét. "Verstappen-show volt!" - foglalta össze a versenyt.

A Red Bullnál egyszer majdnem teli lett a gatya

Verstappen azonnal megelőzte Kimi Räikkönent, miután a Safety Car útjára engedte a mezőnyt, a 32. körben pedig Nico Rosberget is körbe tudta autózni a 3-as kanyarban. Mindkétszer feltűnő volt, hogy a holland nem a szokványos íveket követte – esőben az aszfalt felgumizott részei csúszóssá válnak –, és már a biztonsági autó mögötti libasorban látványosan cikázott, hogy feltérképezze a tapadást.

Verstappen az első indítás után azonnal faképnél hagyta Räikkönent Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Horner gokartos hozzáállásnak nevezte versenyzője stílusát, és úgy érzi, kiemelkedett a mezőnyből vele. "Megtalálta a tapadást a pálya különböző részein, amit nagyszerű volt nézni - mondta. - Nem láttam mást, akinek ez ennyire sikerült volna. Mindegyik pilóta gokartokon nőtt fel, de Max ezúttal külön szintet képviselt."

Mindazonáltal volt egy pillanat, amikor Verstappen kis híján ugyanarra a sorsra jutott, mint Kimi Räikkönen vagy Felipe Massa: a célegyenes egyik vizes részén megcsúszott az autója, de a pórul járt versenyzőkkel ellentétben megúszta egy félfordulattal, és végül nem a szalagkorlátban kötött ki.

- ismerte el Horner. - Ugyanakkor (Verstappen) hihetetlenül nyugodtan reagált a rádión. Ettől a pillanattól eltekintve úgy tűnt, egész délután a kezében tartotta az irányítást."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!