Vágólapra másolva!
A Forma-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting elmondta, hogy a Mexikói Nagydíjon azért róttak ki büntetést Verstappenre, mert tartós előnyre tett szert a kanyar levágásával, Hamilton ellenben tényleg visszavett a tempóból a saját hibája után.

Mexikóban Lewis Hamilton a rajtot követően, Max Verstappen pedig néhány körrel a cél előtt, Sebastian Vettel ellen védekezve száguldott át az első kanyar füves bukóterén, de kettejük közül csak a hollandot büntették meg a sportfelügyelők – aki értetlenkedett is amiatt, hogy a Mercedes versenyzőjének esetében miért nem ugyanígy jártak el.

A Brazil Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján kivételesen a Forma-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting is részt vett, és elmagyarázta a döntések okait.

- jelentette ki. - Láthattuk, hogy Lewis elkövetett egy kis hibát a kanyar előtt, ezért levágta azt. Ebből akkor jelentős előnye származott, de azonnal kész volt megválni tőle. A 3-as és 4-es kanyar közötti egyenesben csak 80 százalékig nyomta a gázpedált."

Az első kanyarlevágás a rajtnál történt Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

"Egy perc múlva aztán beküldték a Safety Cart, és ez jelentőségét is vesztette, a sportfelügyelők ezért úgy ítélték meg, hogy nem tett szert tartós előnyre.

Ő tartós előnyt kovácsolt (a kanyar levágásából)."

A versenyigazgató megemlítette: elképzelhető, hogy jövőre a mexikói első kanyarkombinációban is kijelölnek egy egérutat, amelyet kötelezően követnie kell majd a kanyart elhibázó versenyzőknek. Ilyen megoldást használnak többek közt Monzában és Szocsiban is a célegyenes végén.

"Tavaly nem volt probléma Mexikóban, mert friss és nedvesebb volt a fű, ezért nehezebben lehetett átevickélni rajta. Idén viszont könnyebb volt, ezért problémát okozott" - tette hozzá.

Verstappen továbbra sem érzi igazságosnak a sportfelügyelők döntését.

"Természetesen nem értek egyet vele, de ez nem sokat számít, igaz? Engem megbüntettek - mondta. - Ha már büntetnek, büntessék meg mindkettőnket, vagy egyikünket se."

A vitatott kanyarátvágások következtében újra felerősödtek azok a hangok, amelyek a kavicságyak feltámasztását sürgetik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!