Verstappen: Túlbonyolítják az F1-et a kettős mércével

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, Mexikói Nagydíj
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 30: Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 30, 2016 in Mexico City, Mexico. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A holland szerint a téli szünetben tisztázni kellene az előírásokat, mert Mexikóban is "nevetséges" helyzet alakult ki azzal, hogy a szabályok nem mindenkire vonatkoztak ugyanúgy. Sainz szerint nem kellene versenyenként váltogatni a sportfelügyelőket.

Max Verstappen úgy véli, a 2017-es szezon előtti téli szünetben mindenképpen időt kellene szakítani arra, hogy az FIA tisztázza a pályán zajló csatákra vonatkozó szabályokat, mert jelenleg "nevetséges" helyzetek alakulnak ki a következetlen sportfelügyelői döntések miatt. A Mexikói Nagydíj után a szokásosnál is több bírálat érte a döntéshozókat, amiért a látszólag hasonló incidensek esetében sem mindig ugyanúgy ítélkeztek. Lewis Hamilton rajt utáni kanyarlevágásának például nem lett következménye, Max Verstappent viszont a futam végén megbüntették, amiért a kanyar kiegyenesítésével előnyhöz jutott, miközben Sebastian Vettel ellen védekezett.

"Az a baj a nem egyértelmű szabályokkal, hogy

- magyarázta Verstappen az Exactnak írt rovatában. - Lewis Hamilton áthajtott a füvön az első kanyarban, és nem büntették meg érte. Ez rendben is lenne, de én később pontosan ugyanezt tettem, amikor Sebastian Vettellel harcoltam, és 5 másodperces büntetést kaptam, amivel a 3. helyemet is elvesztettem."

"Ez nevetséges. Lewis és én is ugyanúgy, ugyanabban a kanyarban rontottuk el a féktávot. Hozzá hasonlóan én sem jutottam előnyhöz ezzel - elsőként értem a kanyarhoz, és elsőként hajtottam ki belőle. Engem megbüntettek, Lewist pedig nem, ami arra utal, hogy kettős mércét alkalmaztak."

Verstappen szerint muszáj tisztázni a szabályokat Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

Verstappen szerint télen "tüzetesen meg kell vizsgálni" a jelenlegi szabályokat, amelyek többféleképpen is értelmezhetőek, és ezáltal bonyodalmakhoz vezethetnek. "A szabályokra természetesen szükség van, és mindig tiszteletben fogom tartani őket, de csak akkor igazságosak, ha mindenkire ugyanúgy vonatkoznak" - jelentette ki. Hozzátette,

Vettelt szerinte jogosan büntették meg Mexikóban,

amikor a Daniel Ricciardo elleni védekezés közben a féktávon változtatott irányt.

"Bosszantotta, amiért nem ajándékoztam neki a helyemet, ezért Daniellel pontosan azt csinálta, ami most a 'Verstappen szabály' értelmében tilos - magyarázta. - Szerintem jogos a büntetése, de az furcsa, hogy csak később vizsgálták ki az esetet, és Daniel nem ünnepelhetett a dobogón."

Állandó sportfelügyelőkre van szükség

Verstappen korábbi csapattársa, Carlos Sainz úgy gondolja, a következetes döntések érdekében

minden nagydíjon ugyanazokat a sportfelügyelőket kellene alkalmazni.

Mexikóban a spanyolt is megbüntették, amiért az első körben a fűre szorította Fernando Alonsót. "Manapság nem igazán tudjuk, mire számíthatunk, ha bevállalunk egy olyan manővert, amely határesetnek számít - vélekedett. - Olyan, mintha sorsolással döntenének arról, kit büntetnek meg."

"Érthető, hogy mindenki máshogy vélekedik az incidensekről - emberek vagyunk, saját véleménnyel. De az nem ideális, ha a sportfelügyelők is futamról futamra más döntéseket hoznak. Soha nem tudhatjuk, mire számítsunk egy manőver vagy baleset után. Fernando például Mexikóban a fűre került -

nem tudhattam, hogy ezért büntetést kapok-e, vagy egy remek manőverként könyvelik-e el."

Sainz elismeri, hogy a sportfelügyelői döntések akkor sem lennének tökéletesen következetesek, ha minden futamon ugyanazok a szakértők döntenének a büntetésekről, de szerinte "sokkal jobb" lenne a helyzet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!