Vágólapra másolva!
Pont nélkül maradt a McLaren Honda a Mexikói Nagydíjon, miután Fernando Alonsót már a rajtnál leszorították, és Jenson Button is forgalomban töltötte a délutánt.

Kiszorultak a Q3-ból, és a futamon sem tudták beverekedni magukat a legjobb 10 közé a McLaren-Honda versenyzői, így Fernando Alonso és Jenson Button is pont nélkül maradt a Mexikói Nagydíjon. A kétszeres világbajnok Juszuke Haszegawa, a Honda F1-es főnöke szerint „hajmeresztő” rajtot produkált, mivel Carlos Sainz kiszorította őt a fűre. A spanyol úgy vélte, ez megpecsételte a sorsát.

„Jobb eredményt is elérhettünk volna, de sajnos az első körben mindig rosszkor voltam rossz helyen. Volt egy apróbb balesetem, és ez nehéz helyzetbe hozott, mert a verseny további szakaszában forgalomba kerültem. Nagyjából 40 körön keresztül üldögéltem Carlos mögött” – magyarázta Alonso.

Buttonnak nem termett sok babér Forrás: LAT Photographic/Sam Bloxham

Alonsónak az elrontott második kerékcsere sem segített, és nem tetszett neki az sem, hogy mérnöke sürgette, ő viszont a forgalomban nem tudott mit kezdeni a helyzetével. „Végül is, ha az embernek jó a tempója, minden sokkal könnyebb, úgyhogy ezzel kell foglalkoznunk” – foglalta össze.

Ez annak fényében különösen időszerű, hogy Eric Boullier, és Haszegawa is elismerte, hogy le kellett tekerni Alonso motorját a futam során, így nem tudta kihasználni az erőforrás maximális teljesítményét.

„Fernando a belső égésű motor anomáliájával küszködött, és kénytelenek voltunk csökkenteni a teljesítményt, Jenson esetében pedig az ERS kezdett túlmelegedni, ezért a futam végén már nem használhatta a maximális teljesítmény-üzemmódot. Nagyrészt csalódott vagyok, mert úgy tűnik, nem végeztük el a feladatunkat, és nem tudtunk elég versenyképessé válni a pályán” – szomorkodott Haszegawa.

Buttonnak sem jutott sok pozitívum a Mexikói Nagydíjon, Alonsóhoz hasonlóan őt is forgalom hátráltatta a táv során.

„Rengeteg időt vesztettünk az első 30 alatt a forgalomban. Előbb Kevin (Magnussen), aztán Fernando, aztán Carlos (Sainz), aztán (Jolyon) Palmer tartott fel. Nagyon nehéz volt előzni, de végül mindegyiküket lehagytam, és onnantól jó tempót diktáltam” – mondta Button.

„Nem hiszem, hogy tiszta terepen elérhettem volna a 10. helyet – ismerte el. – Előrébb végezhettünk volna, ha kockáztatunk, de ezt nem tudhattuk előre. Mi is cserélhettünk volna kereket az első körben, de a 12-13. hely nem annyira szörnyű, hogy azt mondjuk, kockáztassunk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!