Vágólapra másolva!
Rengeteg utódjelölt neve felmerült már Ecclestone állására, de német lapértesülés szerint ezúttal tényleg megtalálták az embert, aki az F1 jövőjéért lesz felelős.

Csütörtökön jelenik meg Ross Brawn és Adam Parr új könyve az F1 stratégiai hátteréről, ennek kiszivárgott részletei, és a kiadvánnyal kapcsolatos interjúi miatt Brawn ismét beszédtémává vált. A közvélemény elsősorban arra kapta fel a fejét, hogy Brawn kijelentette, azért távozott a Mercedestől, mert nem bízott a csapat új vezetőiben, Niki Laudában és Toto Wolffban, de arra is sokan felfigyeltek, hogy a 61 esztendős szakember hajlandó lenne visszatérni az F1-be.

Lehetséges, hogy erre hamarosan sor is kerül, mert az Auto Bild Motorsport szerint Brawn szerződést kötött az F1 új többségi tulajdonosával, a Liberty Media Corporationnel, és Bernie Ecclestone utódjaként dolgozik majd. Ecclestone-t nemrég három évre szerződtették, de nem sokkal később felmerült, hogy ha nem tud együtt dolgozni az új tulajdonosokkal, és az általuk delegált elnökkel, Chase Carey-vel, már a szezon végén elhagyhatja az általa naggyá tett F1-et.

Brawn követheti Ecclestone-t az F1 élén Forrás: Mercedes

A lap úgy tudja, erre már az FIA is az áldását adta, ami nem meglepő annak tekintetében, hogy Jean Todt, a szövetség elnöke Brawn főnöke volt a Ferrarinál, és a mai napig jó kapcsolatban vannak. Az viszont váratlan, hogy Brawn neve egyáltalán felmerült a munkakörrel kapcsolatban, mivel idegenkedik a politikai ügyektől. Azt

egyelőre nem tudni, hogy mikor jelenthetik be a megállapodást, és azt sem, hogy a 86 éves Bernie Ecclestone-nak marad-e valamilyen feladat a jövőben.

Brawn nagy tiszteletnek örvend F1-es berkekben, hiszen mindent elért, amit csak lehetett. Michael Schumacher oldalán technikai igazgatóként 7 egyéni és 7 konstruktőri világbajnoki címet nyert a Benettonnál és a Ferrarinál, majd üzlettársaival megmentette a Honda gyári istállóját, és csapatfőnökként, saját neve alatt újabb világbajnoki címeket nyert Jenson Buttonnal. 2009 végén eladta a csapatot a Daimlernek, és 2013 végére újra győztes istállót faragott belőle.

Wolff és Brawn egymással szemben, köztük Aldo Costa, akit Brawn csábított át a Ferraritól, és azóta sorozatban tervezi a világbajnok Mercedeseket Forrás: Mercedes

A Daimler vezérkara viszont nem volt elég türelmes, és Toto Wolffot, valamint Niki Laudát delegálták a menedzsmentbe, de Brawn nem jött ki velük, és 2013 végén, pont a sikerszéria kezdete előtt távozott a csapattól. Könyvében élesen bírálta Wolffot és Laudát, de előbbi leszögezte, hogy

nem neheztel korábbi munkatársára, és támogatná, hogy Brawn szerepet vállaljon az F1 élén.

„Nagy port vert fel a könyv, amit írt, de az utódlás és az átmenet soha sem könnyű. Érzékeny téma ez, de nekem semmi gondom, azóta beszéltünk is már, és ő is mondott néhány szép szót azzal kapcsolatban, hogy nem vesztettük el a fonalat. A kapcsolatunk változatlan maradt – magyarázta Wolff.

Emberemlékezet óta részt vesz (az F1-ben), de pár éve már eltávolodott a csapatoktól, és ha rajtam múlik, hogy Ross visszatérjen-e egy F1-es vezetői pozícióba, én megszavazom.”

Hamilton is sokat köszönhet neki

Schumacher és Button mellett a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton is sokat köszönhet Brawnnak, hiszen a 2012-es szezon végén ő emelte ki a 2008-as világbajnokot a manapság csak vergődő McLarentől. Hamilton azt mondta, imádott Brawnnal dolgozni az F1-ben.

„Úgy nőttem fel, hogy láttam Rosst a Ferrarinál dolgozni, aztán egyszer csak az édesanyám konyhájában teázgattam vele, és arról beszéltünk, hogy mennyire szeretné, ha csatlakoznék a csapatához.

Hamilton szerint Brawn remek hangulatot teremtett az akkor még küszködő istállóban, mindenki rendelkezésére állt, és senki sem volt feszült, amíg ő állt a csapat élén.

Brawn nélkül Hamilton ma nem lenne háromszoros világbajnok Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hoch Zwei

„Elszomorított, amikor elment, mert ő is a döntéshozók között volt, amikor csatlakoztam a csapathoz. Eleinte nem volt jó, hogy távozott, de még ma is annak köszönhetjük a sikereinket, amit ő az évek folyamán felépített. Segített lefektetni az alapokat, és ezt nagyra értékelem.

A csapatfőnökök általában nem fejlesztik a versenyzőket, de lehetőséget adnak, hogy kiteljesedjünk, és ennek Ross mindenképpen a részese volt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!