Vágólapra másolva!
Egykori csapatfőnökük, Ross Brawn elárulta a véleményét a Mercedes két pilótájáról, és saját terveibe is betekintést engedett. Még nem számolt le az F1-gyel.

A Forma–1 egyik, ha nem a legismertebb háttérembere Ross Brawn, aki Michael Schumacher oldalán hét egyéni és konstruktőri világbajnoki címet nyert a Benettonnal és a Ferrarival, majd üzlettársaival megmentette a csődtől a Honda csapatát, és Brawn néven, Jenson Buttonnal a volán mögött 2009-ben az egyéni és a konstruktőri vb-n is győzött, mielőtt eladta a csapatot a Mercedesnek.

Újjáépítette a világbajnoki évben alaposan kifacsart istállót, amely pont 2013-as távozása évében kezdett ismét futamokat nyerni Nico Rosberg és Lewis Hamilton révén, mielőtt megkezdődött a máig tartó diadalmenetük. Brawn ebben már nem vesz részt, de külső szemlélőként elmondta a véleményét a Telegraphnak adott interjúban.

Brawn utolsó F1-es győzelme a 2013-as Magyar Nagydíjon Forrás: Pirelli

„Nico az idei év során következetesebben teljesít, de sohasem fogja elérni azokat a csúcspontokat, amikre Lewis képes. Az is előfordul viszont, hogy Lewis visszaesik egy kissé. Az ő hozzáállása érzelmesebb. Az egész múltkori ügye a sajtóval szerencsétlen zaklatottság volt” – vélte Brawn.

Az embernek nincs szüksége arra, hogy az egyébként is feszült világbajnoki küzdelem idején ilyen csatározásokba keveredjen. Az emberek viszont néha kiengedik a gőzt, és ha valakinek vannak bizalmasai, akkor nekik el lehet mondani a bosszantó dolgokat.”

Ez volt az Brawn utolsó F1-es Mercedese, mellette balról Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója, Hamilton és Rosberg Forrás: Mercedes

Brawn „szívós kiscsávónak” nevezte Rosberget, aki szerinte nagyon rugalmas, és képes arra, hogy vereség után is összeszedje magát. „Sok versenyző elmenekült volna, ha Lewis így elbánt volna velük az évek során. Sok szempontból azt szeretném, ha (Rosberg) nyerné meg a világbajnokságot, mert mindig felállt, amikor legyőzték.”

A hondás és mercedeses korszak előtt Brawn a Ferrarinál lett az F1-es társadalom egyik legelismertebb tagja.

Korábbi beosztottjai között is akad, aki emlegeti őt, és egyetért volt munkatársával, Luca Baldisserrivel is, aki azt mondta, hogy a Ferrari manapság „rettegő emberek gyülekezete”. Brawn szerint volt csapata így nem lesz sikeres.

„Amikor megérkeztem oda, a csapatnak nem volt elég önbizalma. Ezt megszüntettük. Rémült hangulatban nem lehet dolgozni. Nem szabad az alapján elvárásokat támasztani, hogy mi történik kudarc esetén.”

Schumacher sikerei miatt Brawnt is imádják Olaszországban Forrás: AFP

A 61 esztendős brit veteránt – aki az elmúlt három évet pecázással, épületek restaurálásával és unokáival töltötte – visszavárják az F1-be, és egyebek mellett a Ferrarival is összefüggésbe hozták.

„Csapathoz már soha sem mennék vissza. Mindent megcsináltam, amit lehetett, és csak ismételném magamat. Az viszont tetszene, ha segíthetném az F1-et, hogy jobbá váljon. Az érdekelne. Ha engem kérdeznek, az F1-nek egy három- és egy ötéves tervre van szüksége.

Azt nem árulta el, hogy az F1 új tulajdonosai megkeresték-e már, szerinte a Liberty Media Corporation emberei egyébként is csak tapogatóznak még az F1-ben, ráadásul azt is meg kell tanulniuk, hogy miként kezeljék Bernie Ecclestone-t, az F1 ügyvezetőjét.

Azzal bosszantott fel, hogy én módszeres hozzáállással, strukturáltan intézem a dolgokat, Bernie pedig kaotikus és impulzív. Ha ez a két dolog összejöhetne, érdekes kombináció lehetne. Néha az ilyen sajátosságokat szórakoztatónak találom. Én így fogom fel. Folytatom majd a kopogást, amíg egy ajtó ki nem nyílik.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!