Vágólapra másolva!
A csapatnak szerinte sem használt, hogy a technikai igazgatójuk lelépett, de a 2017-es szabálymódosításokhoz már korábban elkezdtek alapozni, és a terveik régóta készen állnak.

Sokan a technikai igazgató, James Allison távozásának számlájára írják, hogy a Ferrari teljesítménye a biztató szezonkezdet után elmaradt a várakozásoktól, és a csapat a fejlődésben látszólag megtorpanva egyetlen futamgyőzelmet sem tudott aratni, holott a cég elnöke, Sergio Marchionne azt szerette volna, ha a világbajnoki címért is harcolhatnak majd. Bár a paddockban arról is suttogtak, hogy Allison nem jött ki jól a Ferrari menedzsmentjével, elsősorban azért döntött a szakítás mellett, mert közvetlenül az idénynyitó után hirtelen elhunyt a felesége, és így haza szeretetett volna költözni Angliába.

Sebastian Vettel elismeri, hogy Allison hiánya nem tett jót az istállónak, de szerinte nem is veszélyezteti a 2017-es kilátásaikat,

amikor a teljesen új technikai szabályok révén átrendeződhetnek az erőviszonyok.

Vettel legutóbb Monzában állhatott dobogóra Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Pier Marco Tacca

„A következő évi projektjét mindenki nagyon korán elindította, mert annyira más, mint az eddigiek – mondta Vettel Mexikóban. – Az év elején beletelt egy kis időbe, amíg kiderült, hogy jövőre pontosan mi fog történni. Nálunk nem csak egyetlen emberen múlik minden."

„A csapatnak nyilván nem volt könnyű megemésztenie, hogy James már nincs ott. El lehet képzelni, hogy az övé volt az egyik kulcsszerep, ezért komoly befolyással rendelkezett, de a távozása nem érintette különösebben a színfalak mögött zajló, a jövőre vonatkozó munkálatokat. A főhadiszálláson már régóta egy korábban elkészített tervet követünk."

A Ferrarit az idén sok kritika érte a látványos eredmények elmaradása miatt.

Az elmúlt tíz futamon mindkét pilótájuk csak egy-egy dobogós helyet tudott szerezni, a Red Bull közben 90 ponttal többet gyűjtött náluk,

így kényelmesen meg is előzte őket a konstruktőri tabellán. Vettel nem tagadja, hogy ők maguk is többet vártak az idénytől, de úgy érzi, az elmúlt két szezonban rengeteget fejlődtek.

„Normális, hogy mindenkit az aznapi teljesítménye alapján ítélnek meg – ismerte el. – Az idén voltak jó és kevésbé jó napjaink is. Ez egy ilyen játék. De arról semminek nem szabad elterelnie a figyelmünket, ami igazán fontos, az pedig a főhadiszálláson folyó munka. Ebből a szempontból fejlődünk.

Az összetett 4. helyén álló Vettel ettől függetlenül figyelmeztetett, hogy nem lehet megmondani, mikor lesznek képesek megnyerni a világbajnokságot. „Örülnénk, ha azonnal mindent gatyába ráznánk az autón, és holnap már jönnének is az eredmények, mert ettől javulna a megítélésünk – vélte. – Csakhogy nem Miki egér és Donald kacsa, hanem profi csapatok ellen kell harcolnunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!