Vágólapra másolva!
A McLaren csoport elnökének távozásáról pletykálnak, de a csapat cáfolja, hogy Ron Dennis lemondana. A többségi tulajdonos azt mondja, ők marasztalnák az F1-es veteránt.

Az USA Nagydíjon igazi mérföldkőhöz érkezett Ron Dennis, a McLaren Technology Group elnök-vezérigazgatója: a korábbi csapatfőnök 50 évvel ezelőtt, az 1968-as Mexikói Nagydíjon vett részt először F1-es futamon, a ma már nem létező Cooper csapat szerelőjeként.

Dennis a McLaren csapatfőnökeként és résztulajdonosaként írta be a nevét az F1 történetébe, a korábbi istállót egy hatalmas vállalatbirodalommá fejlesztette, és világbajnoki címeket nyert Niki Laudával, Alain Prosttal, Ayrton Sennával, Mika Häkkinennel és Lewis Hamiltonnal. Ám elképzelhető, hogy a 69 esztendős Dennis ideje a sportban lejár, mert hírek röppentek fel azzal kapcsolatban, hogy a tulajdonosok új vezetőt keresnek a helyére. Bernie Ecclestone szerint ez hiba lenne.

Dennis az F1 meghatározó figurája Forrás: AFP

„Ha csapatot akarnék működtetni, szeretném, ha Ron velem tartana – idézte a Reuters az F1 ügyvezetőjét, aki vasárnap tölti be 86. életévét. – Szerintem jó munkát végez. Aki meg akarja fúrni, az bolond. Elkötelezett ember, meg kell próbálnunk támogatni őt, hogy ne szabaduljanak meg tőle. Nagy kár lenne, ha távozna. Ő az öregfiúk egyike.”

Dennis 2009-ben mondott le a csapatfőnöki posztról,

utána a McLaren márka és a technológiai üzletágak fejlesztésével foglalkozott, de 2014 elején visszatért, kirúgta az általa korábban kinevezett Martin Whitmarsht az F1-es csapat éléről. Eric Boulliert ültette a helyére, együtt átszervezték a teljes F1-es részleget, és a Mercedes erőforrást Hondákra cserélték. Az eredmények egyelőre váratnak magukra.

Senna, Prost, és Dennis 1988-ban Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A McLaren szóvivője „kategorikusan” kijelentette, hogy Dennis nem mond le az elnöki posztról, „sőt a McLaren Technology Group elnöki- és vezérigazgatói megbízatására is érvényes a szerződése, valamint megtartja 25 százalékos tulajdonrészét, ami pont ugyanannyi, mint amivel Mansour Ojjeh rendelkezik.”

A vállalatbirodalom részvényeinek többségét a bahreini Mumtalakat birtokolja,

így papíron rajtuk múlik, hogy ki lesz a McLaren elnöke, feltéve, hogy Ojjeh marad Dennis szövetségese. Ez viszont a pletykák szerint nem olyan egyértelmű, így Dennis elmozdíthatóvá válik, de Mahmood al-Kooheji, a Mumtalakat ügyvezetője azt mondta, ők elégedettek Dennis munkájával.

„Inspiráló elnök, ő áll az ötletek mögött. Bármilyen döntést is hoz, mi támogatjuk az elhatározását. Remélem, folytatja a munkát, mi megpróbáljuk őt itt tartani.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!