Nem tesztelhetnek Európán kívül az F1-es csapatok

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Bahreini Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Racing team's driver Nico Rosberg drives during the third practice session at the Sakhir circuit in Manama on April 2, 2016 ahead of the Bahrain Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP PHOTO / MOHAMMED AL-SHAIKH
Vágólapra másolva!
A Pirelli és a Mercedes nagyon szerette volna elérni, hogy a melegebb éghajlatú Bahreinben rendezzék a 2017-es téli teszteket, de az FIA nemet mondott a kérésükre. Szezon közbeni tesztet viszont rendezhetnek Szahírban.

Az új Forma-1-es szezont megelőző téli teszteket hagyományosan európai pályákon, rendszerint Spanyolországban rendezik, a 2017-es gyakorlásokra is a barcelonai pályát jelölték ki. Évek óta felmerül azonban az ötlet, hogy a kulcsfontosságú teszteket Európán kívül, melegebb éghajlaton kellene megrendezni, hiszen a szezon közben egyszer sem kell az európai télhez hasonló hidegben versenyezniük.

Az idén főleg a Pirelli és a Mercedes küzdött azért, hogy a 2017-es téli teszteket Barcelona helyett Bahreinben rendezzék, és Japánban további hét csapat is megerősítette, hogy nem lenne ellenükre a helyszín módosítása. Néhány istálló, köztük

a Red Bull viszont továbbra is azt szeretné, hogy az eredeti tervek szerint mindkét téli tesztet Barcelonában rendezzék.

A Mercedes Bahreinben szeretne tesztelni Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Ahhoz, hogy a téli teszteket Európán kívülre vigyék, a csapatok többségén kívül a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) beleegyezésére is szükség lenne, de

Charlie Whiting az USA Nagydíj előtt nemet mondott a javaslatra.

Az FIA versenyigazgatója szerint nem teljesül minden feltétel ahhoz, hogy megengedjék a tesztek más földrészen történő megrendezését.

Egy másik javaslat is felmerült, eszerint nem kellene ragaszkodni ahhoz, hogy az egész mezőny ugyanazon a pályán teszteljen, a csapatok választhatnának Bahrein és Barcelona között. Az FIA elvileg engedélyezné az Európán kívüli tesztet, ha az összes csapat beleegyezne abba, hogy Barcelonában is biztosítják a teszteli lehetőséget, de a legutóbbi megbeszélésen erről sem sikerült megegyezniük.

A megbeszélések az USA Nagydíj pénteki napján is folytatódtak a csapatfőnökök és Bernie Ecclestone részvételével. A Motorsport.com szerint a csapatok elfogadták, hogy a téli tesztek Barcelonában maradnak, viszont a legújabb tervek szerint szezon közbeni gyakorlást rendeznének Bahreinben. Erre eredetileg szintén Barcelonában került volna sor, de nincs akadálya annak, hogy Szahírba helyezzék át. A részleteket még nem tisztázták, de a tesztet valószínűleg a Bahreini Nagydíj utáni kedden és szerdán rendeznék.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!