Vágólapra másolva!
Toto Wolff ellenfelük pártját fogta, miután Lewis Hamiltont a bukótérbe kényszerítette Max Verstappen a Japán Nagydíj végén. Belső fejetlenség miatt lehetett feljelentés az ügyből.

Max Verstappen a Japán Nagydíjon is látványos versenyzéssel hívta fel magára a figyelmet, de erre elsősorban az utolsó előtti körben volt szüksége, amikor Lewis Hamilton támadást indított ellene a 2. helyért. Verstappen védte a belső ívet a sikán előtt, Hamilton pedig a kormányt félrerántva a bukótérbe hajtott, és a rádión jelezte csapatának, hogy az ellenfele szerinte a fékút során váltott irányt.

A Mercedes versenyzője nem tulajdonított ennek nagy jelentőséget, a csapata viszont váratlanul óvást nyújtott be az FIA-nál arra hivatkozva, hogy Verstappen veszélyesen vezetett. Amikor kiderült, hogy a panaszt csak másfél hét múlva, az USA Nagydíjon bírálnák el, visszavonták. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója még az óvás előtt azt mondta, nincs baja Verstappennel.

Verstappen és Hamilton sorrendje végül nem változott meg Forrás: AFP/Behrouz Mehri

„Én nyilvánvalóan elfogult vagyok, de meglepő válaszom van – nyilatkozta Wolff a verseny után. – Imádom a kemény versenyzést, és (Verstappen) üdítő jelenség. Nagyon keményen védekezik. A szabálykönyv kimondja, hogy nem lehet fékezés során irányt változtatni, de még nem büntették meg.

Az Auto Bild érdekes, de kritikával kezelendő teóriával állt elő az óvás történetével kapcsolatban. Arról írnak, hogy a sportfelügyelők megtárgyalták Verstappen védekezését, de 3:1 arányban leszavazták Gary Conelly-t, aki ezután állítólag átment a Mercedeshez, hogy rávegye Toto Wolffot és Niki Laudát, óvják meg az eredményt.

Ők ekkor már nem voltak a pályán, de Paddy Lowe és Ron Meadows benyújtotta a dokumentumokat. Később az állítólag dühös Wolff utasította őket, hogy vonják vissza az óvást. A zűrzavart jellemzi, hogy Lewis Hamilton először „idiótának” nevezte azokat a Twitteren, akik az óvásról kezdtek írni, majd törölte a bejegyzést, és újrafogalmazva azt írta:

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy vélte, az ominózus kanyarban az elöl lévő autó úgyis mindig a belső ívet választja a védekezés során, ezért nem talált kirívót Verstappen manőverében.

„Szerintem szigorú, de sportszerű volt, nem látok kivetnivalót benne. Szerintem két pilóta versenyzett egy jót, és úgy látszik, Lewisnak sem volt ezzel gondja. Gratulált is.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!