Vágólapra másolva!
Rosberg továbbra is megállíthatatlanul nyeri a versenyeket, és fontos lépést tett a világbajnoki cím megszerzése felé. A Mercedes már célba is ért, zsinórban harmadszor is konstruktőri bajnokok.

Szinte rajt-cél győzelmet ért el Nico Rosberg a vasárnapi Japán Nagydíjon, amelyet az élről kezdhetett meg, és csak a kerékcserék idején adta ki kezéből az 1. helyet. Rosberg augusztus vége óta a malajziai kivételével minden futamot megnyert, és 33 pontra növelte előnyét az egyéni pontversenyben. Ez azt jelenti, hogy az idén már akkor is övé a végső győzelem, ha minden futamot a 2. helyen fejez be.

Rosberg és csapattársa, Lewis Hamilton csatája már a rajtnál eldőlt, hiszen Hamilton, bár jól kapta el az indulás pillanatát, a kigyorsítás során hátrányba került, és egészen a 8. helyig visszaesett, miközben a másik Ezüstnyíl rendületlenül haladt az élen. A világbajnoki címvédő már az első néhány kör alatt tetemes hátrányt szedett össze, de az utolsó etapra visszaküzdötte magát a 3. helyre.

Július óta nem nyert, 33 pont a hátránya - galéria! Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Örülök, hogy felzárkóztam, és összekapartam néhány pontot. Jó ez így – nyilatkozta Hamilton a Sky Sportsnak, a rajttal kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy – kipörögtek a kerekeim, nem tudom pontosan, hogy miért, meg kell beszélnem a mérnökeimmel.”

Az FIA sajtótájékoztatóján elmondta, nem a nedves aszfaltot, hanem a saját hibáját okolja a gyenge indulás miatt.

Az előző két Japán Nagydíj győztese remekül időzített kerékcseréinek és néhány pontos előzésének köszönhetően feljött a 3. helyre, és az utolsó előtti körben Max Verstappent is támadni tudta a 2. helyért, de a Red Bull pilótája a fékút alatt mozdulva megvédte a helyét. Hamilton „lenyűgözőnek” nevezte a stratégiáját, gratulált csapatának a konstruktőri világbajnokság megnyeréséhez, és azt mondta, büszke arra, hogy a siker részese lehet.

A rajtnál a mezőny harmada a két Mercedes közé került - további képek a galériában! Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Alig várom, hogy most hazamenjek, aztán jöjjön a következő verseny – jegyezte meg. – Mozgalmas napjaim lesznek, az biztos. Utazgatni fogok egy kicsit, aztán Austinba megyek” – tette hozzá, de arra nem tért ki, hogy a jövő héten Rosberghez hasonlóan Barcelonában teszteli a Pirelli 2017-es abroncsait.

Rosberg 4 futammal a szezon vége előtt 313 ponttal rendelkezik, Hamilton 280-at gyűjtött, a Mercedes pedig 593 ponttal bebiztosította a konstruktőri világbajnokság megnyerését

a 385 pontos Red Bull és a 335 pontos Ferrari előtt. Mivel az egyéni pontverseny 3. helyezettje, Daniel Ricciardo nem szerepelt jól a Japán Nagydíjon, az is biztos már, hogy csak a Mercedes pilótái szerezhetik meg a végső győzelmet 2016-ban.

Rosberg és a Mercedes is örülhetett - galéria! Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Ha az ember világbajnok akar lenni, akkor minimalizálnia kell a hibákat, ő most ezt teszi” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója Rosberg győzelme után. Hamiltonról azt mondta,

„33 pont elég nagy hátrány, ha minden rendben megy, de láthattuk, hogy már egy kiesés is azt jelenti, hogy a másik srác visszanyer 25 pontot, és a világbajnokság rögtön nyitottá válik. Szerintem Bernie (Ecclestone) is ezt akarná, így a végjáték is izgalmas lenne. Mi egyforma autókat akarunk adni nekik, hogy ne avatkozzunk be a világbajnokság alakulásába. Ha megnézzük az elmúlt éveket, a műszaki hibák meglehetősen egyenlően oszlottak meg köztük.”

Van mit ünnepelni - kattintásra galéria nyílik! Forrás: AFP/Behrouz Mehri

A pontverseny éllovasa azt mondta, remekül érzi magát, mert a győzelemért érkezett Japánba, és azzal is távozik. A 33 pontos előnyét úgy jellemezte, hogy „jobb, mintha fordítva lenne”, és kijelentette, további győzelmekre fog hajtani. Gratulált csapatának a konstruktőri diadalhoz.

„Továbbra is Lewis a csapattársam, vele mindig számolnom kell. Nagyon hajtani fog az utolsó négy versenyen, úgyhogy hosszú út áll még előttünk – mondta Rosberg, és kijelentette, próbál nem gondolni a világbajnoki címre. – Ez eddig bevált, csak a győzelmekre koncentrálok, és továbbra is erre törekszem.”

A csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke, Niki Lauda szerint Rosberg a bajnokság egyértelmű esélyese.

„Ha minden a normális kerékvágásban zajlik, a bajnokság már a következő néhány futamon eldőlhet, és ebben az esetben Lewis már nem tudja elkapni Nicót. Ez teljesen világos számomra, de nyerni és veszíteni csak akkor lehet, amikor a pontokat osztják. Ha semmi sem történik egyik autóval sem, nem hinném, hogy Lewis meg tudja ezt fordítani.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!