A Mercedes visszavonta az óvást Verstappen ellen

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Japán Nagydíj, előzés, elfékezés
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 09: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo locks a wheel under braking as he tries to overtake Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 9, 2016 in Suzuka. (Photo by Charles Coates/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20161009-01012 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Bár a sportfelügyelők hivatalosan nem is indítottak vizsgálatot ellene, azon az alapon mégis megtámadták az eredményét, hogy veszélyesen, illetve kiszámíthatatlanul védekezett Hamilton ellen a Japán Nagydíj végén. Később meggondolták magukat.

Kétségessé vált Max Verstappen Szuzukában elért 2. helye, miután a Mercedes óvást nyújtott be ellene a sportfelügyelőkhöz az egyik manővere miatt. Azt kifogásolják, hogy a holland versenyző a Japán Nagydíj 52. körének végén az utolsó pillanatban váltott irányt a támadással próbálkozó Lewis Hamilton előtt, akinek ezért félre kellett rántania a kormányt, és le kellett vágnia a sikánt a bukótér melletti szervizúton.

Verstappen elveszítheti a 2. helyét Forrás: 2016 Getty Images/Charles Coates

Verstappent az idén már többször kritizálták a védekezési stílusa miatt, mindenekelőtt a Hungaroringen, ahol irányt váltott az egyik féktávon, és Spában, ahol a hosszú egyenesben, nagy sebességnél bevágott Kimi Räikkönen elé. A büntetést eddig megúszta, és hivatalból Szuzukában sem indítottak vizsgálatot ellene a sportfelügyelők, de a futam után a versenyigazgatóval, Charlie Whitinggal együtt elbeszélgettek vele. Szeretnék megakadályozni ugyanis, hogy a Forma-1-ben elfogadottá váljon a féktávon való irányváltás.

Ezt a szabályzat explicit módon nem tiltja, a gyorsasági autósport hagyományai szerint azonban nem megengedett, mert rendkívül veszélyes.

A Mercedes most a Forma-1 Sportszabályzatának 27.5-ös cikkelyére hivatkozik, amely kiköti, hogy nem szabad „feleslegesen lassan, kiszámíthatatlanul vagy a többi versenyzőt, illetve bárki mást veszélyeztetve vezetni”.

Ez a megfogalmazás meglehetősen általános, akár Verstappen hungaroringi és spái akcióira is vonatkoztatható lett volna, ezért a sportfelügyelőkön fog múlni, hogy most igazat adnak-e Mercedesnek. A tét az, hogy az eredetileg a 3. helyen leintett Hamilton előrelép-e a 2. helyre, amivel a hátránya csapattársához, Nico Rosberghez képest 33-ról 30 pontra csökkenne négy fordulóval a világbajnokság vége előtt.

Ítélet azonban majd csak két hét múlva, az USA Nagydíj hétvégéjén születhetett volna, a meghallgatást ugyanis elnapolták, mert az óvás benyújtásának idejére már sem Hamilton, sem Verstappen nem tartózkodott a pályán, pedig az eljárás során mindkettejük vallomására szükség van.

A Mercedes azonban másfél órával később meggondolta magát:

a sportfelügyelők által helyi idő szerint 19.50-kor kiadott 43-as számú dokumentum szerint a csapat arról értesítette őket, hogy visszavonja a beadványát.

Úgy tűnik, Hamilton érdekes módon nem is tudott az óvásról. Egyik tweetje szerint „egy idióta írta róla, pedig nem igaz. Max jól vezetett, továbblépünk." Utána valószínűleg értesítették, hogy a Mercedes valóban megtámadta az eredményt, mert egy későbbi tweetjében hozzátette: „Én nem óvtam. Most hallottam, hogy a csapat igen, de szóltam nekik, hogy ez nem a mi stílusunk. Bajnok vagyunk, továbblépünk ezen. Ennyi!"

A Mercedes szóvivője, Bradley Lord nyilatkozata szerint azonban nem Hamilton kérésére vonták vissza az óvást, hanem a sport érdekében, hogy "még az este megszülethessen a végleges eredmény, miután kiderült, hogy ítélet már nem lehetne ma."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!