Vágólapra másolva!
A Mercedes úgy utazik Japánba, hogy egyelőre nem tudni, mi okozta Lewis Hamilton motorhibáját a múlt hétvégi Malajziai Nagydíjon. A címvédő felkészült arra, hogy elvesztheti az idei világbajnokságot.

Visszaszállította Lewis Hamilton meghibásodott motorját a Mercedes az angliai gyárba, miközben a csapat Japánba elindult a hétvégi versenyre, de egyelőre nem sikerült megfejteniük, hogy miért ment tönkre a viszonylag új erőforrás a címvédő autójában. Paddy Lowe, a Mercedes-Benz Motorsport technikai igazgatója elárulta, hogy Hamiltonnak a hiba ellenére is ugyanannyi motorja maradt, mint Nico Rosbergnek.

„Továbbra is vizsgáljuk a motorhibát. Mindent megteszünk azért, hogy először megértsük, majd meg is oldjuk a problémát a szezon hátralévő részére. A mostani állás szerint a meghibásodás ellenére Lewisnak ugyanannyi erőforrása van a további öt futamra, mint Nicónak, beleértve a használt egységeket is, amelyeket a szabadedzésekre büntetlenül beszerelhetünk. Remélhetőleg ez a továbbiakban már nem befolyásolja a programját” – nyilatkozta Lowe.

Hamilton nehéz helyzetbe került, de nincs még minden veszve Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A csapatfőnök, Toto Wolff megerősítette, hogy „nincs racionális magyarázat vagy összefüggés a meghibásodások között. Ha lenne, akkor orvosoltuk volna” – utalt a korábbi problémákra, amelyek még a szezon elején, időmérő edzéseken érték utol Hamiltont.

A világbajnoki címvédő 23 pont hátrányba került Rosberg mögött öt futammal a szezon vége előtt.

Ez nem behozhatatlan különbség, de ha Hamilton mostantól minden futamot megnyer, és Rosberg mindig 2. lesz, akkor is csak az utolsó előtti futamon fordul meg a sorrend kettejük között. Az idei versenyek több fordulatot is hoztak már a párharcukban, de Hamilton szerint elképzelhető, hogy 2017-ben végül nem neki jön ki a lépés.

A Malajziai Nagydíj elején Rosberget kiforgatták, akkor úgy tűnt, Hamilton kerül előnybe, de fordult a kocka Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

„Még keményebben fogok küzdeni, de el kell fogadnom, ha az év végén egy felsőbb hatalom nem akarja, hogy én nyerjek, és bajnok legyek mindazok után, amit eddig kaptam. Ha úgy zárom az évet, hogy tudom, én mindent megtettem, amit csak lehetséges volt, és mindent beleadtunk, akkor ennél többet nem kérhetek.”

Wolff szerint mivel ez „egy technikai sport, előfordulhat az ilyesmi”, Hamilton pedig úgy véli, „nincs értelme rágódni a dolgon.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!