Új motor hozhat első rajtsort Verstappennek

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Szingapúri Nagydíj
SINGAPORE - SEPTEMBER 16: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer on track during practice for the Formula One Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 16, 2016 in Singapore. (Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20160916-00799 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Az első rajtsorra, és esetleg a győzelemre is hajthatnak a Red Bull versenyzői, de elismerték, hogy a Mercedes megint erős ellenfél lesz. Verstappen új motort kapott, így kisebb előnybe került.

Az élen kezdte, majd koraeste a 3. helyen folytatta a szingapúri hétvégét a titkon akár a győzelemben is reménykedő Max Verstappen. A Red Bull versenyzője mindkét alkalommal gyorsabb volt csapattársánál, ám napközben kiderült, hogy ezúttal a teljesítménye nemcsak a tehetségének, hanem a továbbfejlesztett Renault motornak is köszönhető.

A három zseton beváltásával megújított erőforrás Verstappen autójában mutatkozik be, mert nála egyébként is elértek az idei negyedik egység beépítésének idejéhez, és a Renault csak egyet tudott gyártani a hétvégéig az új változatból. Verstappen azért tart még csupán az idei negyedik erőforrásánál, mert Danyiil Kvjat a spanyolországi helycsere előtt két futamot gyakorlatilag kihagyott műszaki hiba és baleset miatt.

Verstappen profitálhat az új motorból - még több kép a galériában! Forrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

Cyril Abiteboul a Renault Sport Racing ügyvezetője az Autosportnak elmondta, semmilyen stratégiai vagy egyéb megfontolás nem áll amögött, hogy Verstappen ezúttal elsőbbséget élvez Daniel Ricciardo, sőt a gyári istálló pilótáival szemben is. Csak így jött ki a lépés, és

a soron következő versenyre, a Malajziai Nagydíjra a többiek is megkapják az új változatot,

amelyről semmilyen technikai részletet nem volt hajlandó elárulni. Abiteboul azt mondta, Verstappen számára Szingapúrban körönként 0,1-0,2 másodpercet ér a továbbfejesztett motor.

Az viszont kiderült, hogy specifikációtól függetlenül mind a négy Renault motor új üzemanyagot kap a Totaltól, ami állítólag 1%-os teljesítménynövekedést hoz, és segíti, hogy az égés hatékonyabbá váljon.

Ennek ismeretében Ricciardo kifejezetten jól szerepelt a pénteki szabadedzéseken, hiszen bár mindkét alkalommal Verstappen mögött végzett, a hátránya 1 tizedmásodperc alatt maradt. Egy meleg pillanata azonban akadt, amikor koraeste megpördült a pályán, de ez szerencséjére érdemben nem befolyásolta a programját és az eredményeit. Bár este bő 4 tizedmásodpercet kapott Nico Rosbergtől, ő továbbra is optimista maradt.

Ricciardo alig maradt le Verstappentől - kattintásra galéria nyílik! Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

„Meg kellett dolgoznunk a mai állásért, és szerintem még holnapig is tehetünk néhány dolgot. Nem kedvetlenít el a tempónk” – nyilatkozta a tavalyi 2. helyezett. „Tekintettel az autónkra, úgy gondolom, elég jó helyzetben vagyunk. Még sokkal többet hozhatunk ki belőle. Ha rátalálunk erre, holnap minden rendben lesz.

Ricciardo úgy vélte, az időmérőn veszélyt jelenthetnek az első sorra is. Verstappen pedig leszögezte, Monaco után itt kínálkozik a legjobb lehetőség a Red Bull győzelmére, noha elismerte, hogy a Mercedes „megint elég erősnek tűnik.”

„A második edzés nem volt makulátlan számomra” – utalt 3. helyére Rosberg és mumusa, Kimi Räikkönen mögött. „Elégedettek lehetünk, és szerintem még bőven javulhatunk, úgyhogy nagyon várom a holnapot” – mondta, majd hozzátette, hogy a balanszot „rendbe kell tenniük”, de így is jól alakult számára a pénteki nap.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!