Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő szerint az idei Mercedes teljesen máshogy viselkedik Szingapúr utcáin, mint a tavalyi, ami csak össze-vissza csúszkált. Nem aggasztja, hogy este elromlott alatta az autó.

A hétvége egyik legnagyobb kérdése, hogy a Mercedes felül tudott-e kerekedni a 2015-ös Szingapúri Nagydíjon látott, eleinte megmagyarázhatatlannak hitt, de csak időleges visszaesésén, és az idei futamon megküzdhetnek-e a győzelemért. A pénteki szabadedzések eredményei alapján úgy tűnik, hogy a válasz igen, és a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton is bevallotta, optimista a hétvége előtt.

„Nem hinném, hogy ez a pálya nehezebb számunkra, mint a többi” – riogatott a Mercedes versenyzője. „Tavaly ebben a beállítási tartományban az autónk egyszerűen nem működött, de az idén teljesen más érzetet ad. Jobban munkára fogja a gumikat, és minden mást is. Bízom abban, hogy folytatjuk a fejlődést, és versenybe szállhatunk az első sorért és a győzelemért is.”

Hamiltonnál nyoma sincs a tavalyi kálváriának - még több kép a galériában Forrás: AFP/Anthony Wallace

Hamilton elárulta, hogy a legnagyobb különbséget a tapadás jelenti az idei és a tavalyi tapasztalatai között.

A brit pilóta délután gyorsabb volt Nico Rosbergnél, este viszont nem tudta összerakni a mért köreit, majd hidraulikus hiba lépett fel az autójánál, ezért kénytelen volt feladni az edzést. Hamilton „jellemformálónak” nevezte a pénteket a megpróbáltatások miatt, de az autóját „általában jónak” érezte, és azt mondta,

„nem a világ vége”, hogy időt vesztett a műszaki probléma miatt.

„Előfordul az ilyesmi, még inkább ma történjen, mint holnap vagy utána. Őszintén optimista vagyok, jól érzem magam a pályán, megtettem már néhány kört, és erősnek érzem magam. Ez egy utcai pálya, az ilyeneken általában jól megy nekem, úgyhogy várom a holnapot.”

Hamilton az első szabadedzésen kipróbálta az általa korábban élesen kritizált bukókeretet, a glóriát, és meglepően pozitív tapasztalatokról számolt be.

„A beszállás nagyon szokatlan, de egyébként nem igazán érzek különbséget. Ha engednék, akár már a hétvégén versenyeznék vele, semmi gond” – mondta, majd hozzátette, hogy mindössze a tükröt látja kevésbé, mint eddig. „A hátsó szárnyat nem látom benne, abból kitakar egy kicsit a keret, de egyébként a kanyarokban nem igazán veszem észre. Úgy éreztem, hogy akár fent is maradhatna. Az biztos, hogy nem szép, de ha a biztonság 17%-os javulását nézem, akkor jobb a semminél.”

Nem zavarta a glória - kattintásra galéria nyílik Forrás: AFP/Roslan Rahman

Rosberg délelőtt lassabb volt Hamiltonnál, ráadásul össze is törte kissé a Mercedest, bár szerencséje volt, hogy autója orrával ment neki a falnak, így egy orrkúpcserével és egy defektes jobb első gumival megúszta az affért. Önbizalmán sem esett csorba, Hamilton balszerencséjét is kihasználva az esti edzést már az élen zárta.

Ez nem jött jól, de szerencsére a becsapódás nem volt túl kemény, úgyhogy vissza tudtam vinni az autót a srácoknak, és ők elkészültek vele a második szabadedzésre” – magyarázta Rosberg. „Az esti edzésen jobban éreztem magam, de van még tér a fejlődésre. Nagyon szoros a verseny a Red Bull-lal és a Ferrarival, sokkal közelebb vannak, mint más pályákon, úgyhogy nagy csata elé nézünk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!