Alonso legnagyobb sikere lenne, ha nyerne a Hondával

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Olasz Nagydíj
McLaren Honda's Spanish driver Fernando Alonso prepares to exit the pit lane during the third practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 3, 2016 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Még a két világbajnoki címénél is többet érne számára, ha ő nyerhetne először a fejlődő, de még mindig lassú McLaren Hondával. Tudja azonban, hogy az ideje fogytán van.

Igennel felelt Fernando Alonso, amikor Szingapúrban arról kérdezték, hogy pályafutása legnagyobb sikere lenne-e, ha ő nyerne elsőként a még mindig lassú, de tavaly óta rengeteget fejlődő McLaren Hondával. Alonso a mezőny egyik doyenje, a 15. F1-es szezonját tapossa, két világbajnoki címet szerzett, 32 győzelmet ért el, de mégis úgy véli, jelenlegi csapatával különleges élmény lenne a siker.

„Az első győzelem ezzel a projekttel bármelyikünk számára nagy dolog lesz” – mondta. „Nem tudom, hogy én kapom-e meg rá az esélyt, vagy Stoffel (Vandoorne), de amikor eljön az első győzelem ideje, az mindenkinek nagy eredmény lesz. Büszkévé fog tenni minket, hiszen a tavalyi téli teszteken 10 másodperccel, tavaly Ausztráliában pedig 5,8 másodperccel voltunk lemaradva.”

Alonso győzelemre tör a McLaren Hondával Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Alonso első hondás dobogója még várat magára, de a pontszerzésig és a Q3-ig eljutott már, sőt Szingapúrtól arra számítanak a McLarennél, hogy akár a 4. leggyorsabb csapattá is válhatnak annak köszönhetően, hogy a hátralévő pályák általában kedveznek az autójuknak.

A kétszeres világbajnok úgy véli, még mindig hosszú út áll előttük a sikerig.

„A következő hónapok során nagyon keményen kell dolgoznunk, és gyorsítanunk kell a fejlődésünk ütemén, mert a Forma-1-ben senki sem vár örökké. A helyzet nagyon gyorsan változhat, jövőre új szabályok jönnek, ezért mindent fel kell pörgetnünk. Itt nincs idő pihenni” – üzent elsősorban a Hondának.

Még a dobogótól is messze vannak Forrás: Steven Tee/LAT

A McLaren versenyzője „nagyon optimistának” nevezte a felvetést, hogy jövőre már felzárkózhatnak a Mercedes mögé, de reméli, hogy az aktuális szerződésének utolsó évére esélyesebbé válhatnak az eddigieknél. Egyelőre nem tudni, hogy Alonso 2017 után folytatja-e az F1-es szereplést, ezt elsősorban az autók vezethetőségétől tette függővé.

Az idén kevesebb műszaki problémánk volt, és sokkal több tapasztalatot szereztünk a megtett körök során, ezért nagy előrelépésre számítok a hajtáslánc terén. Az aerodinamika és a szabályok értelmezése még kérdőjeles, de jó esélyre számítok a felzárkózást illetően. Nem csak abban reménykedünk, hogy pontot szerzünk, sokkal többre vágyunk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!