Vágólapra másolva!
Wolff szerint a sport izgalmas időket él, éppen egy generációváltás tanúi vagyunk. A Buttont váltó Vandoorne izgalmas tehetség, Marko pedig úgy látja, a Verstappen máris a legnépszerűbb versenyzők között van.

A Forma-1-et az elmúlt egy-másfél évtizedben meghatározó sztárok kezdenek a pályafutásuk végéhez közeledni, mint Jenson Button, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso, vagy legalábbis a B-oldalt játsszák, ahogy Lewis Hamilton és Sebastian Vettel.

Ez az öt világbajnok sokak szerint a sport történetének egyik legerősebb pilótagenerációját alkotja

– talán az 1980-as évek, Ayrton Senna, Alain Prost, Nigel Mansell és Nelson Piquet óta nem versenyzett egyszerre ennyi kiemelkedő tehetség.

Vandoorne lesz a következő nagy szenzáció? Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Button azonban bejelentette, hogy az év végén visszavonul, igaz, egyelőre csak átmenetileg. Jövőre átadja a helyét a McLaren védencének, a 24 éves Stoffel Vandoorne-nak, aki tavaly 7 győzelemmel és 16 dobogós helyezéssel, fölényesen hódította el a GP2 bajnoki címét, a Bahreini Nagydíjon pedig beugrott a sérült Alonso helyére, megszerezve a csapat idei első pontjait. A Red Bull új szenzációja, Max Verstappen máris alaposan megmozgatta a sport közönségét, a Manorhoz pedig a Mercedes küldte el tanulni a protezsáltjait, Pascal Wehrleint és Esteban Ocont.

„Szerintem ezek nagyon izgalmas idők. Mindannyian emlékszünk rá, hogy pár éve arról panaszkodtunk, milyen sok a fizetős versenyző a sportban. Hogy ez jogos volt-e, vagy sem, azon lehet vitatkozni, mert azok a srácok sem voltak kutyaütők" – nyilatkozta a Mercedes igazgatója, Toto Wolff.

Szavazzon!

Ki a legizgalmasabb fiatal tehetség az F1-ben?

„Stoffel kivételes tehetség, tavaly a sorozat történetének legfölényesebb bajnoki győzelmét aratta a GP2-ben. Fred Vasseur, akinek a csapatában versenyzett, azt mondta, valószínűleg ez volt a legjobb címszerzés. Esteban Oconnak hibátlan CV-je van a Forma Renault-tól az F3-ig, az első szezonjában megnyerte az Európa-bajnokságot, ahogy újoncként a GP3-at is. Pascal Wehrlein minden idők legfiatalabb DTM-győztese. Max Verstappent talán nem lehet annyira a juniorok közé sorolni, hiszen egy szezont már lehúzott itt, de mindegy: adott négy ifjú titán, akik mind kizárólag az érdemeik alapján kerültek a Forma-1-be. Én nagyszerűnek tartom ezt."

Már Verstappen a legnépszerűbb?

Alonso azt állítja, Button és ő is szerette volna az F1-be segíteni Vandoorne-t, aki szerinte a McLaren jövőjét képviseli. „Stoffel tesztpilótaként rengeteget segített nekünk, úgy a szimulátorban, mint a helyszínen, a mérnöki eligazításokon" – jelentette ki a spanyol. „Az én szerepem jövőre sem változik. Igyekezni fogok elvégezni a saját munkámat, de közben Jensonnal együtt megpróbálok a lehető legtöbbet segíteni Stoffelnek, mert ő a jövő embere."

Vandoorne felkészültnek érzi magát a kihívásra, és úgy véli, a McLaren szokatlan hármas felállása – az, hogy Button is a csapatnál marad – a legjobb lehet az egész F1-ben. „Nagyon magabiztosan várom a következő szezont. Egy nagydíjat már teljesítettem, amely jól ment" – mondta. „Fernando, vagyis egy kétszeres világbajnok ellen fogok versenyezni, és Jenson is velünk lesz, hogy a tapasztalatával hozzájáruljon a csapat előremozdításához."

Határozott stílusa rendkívül népszerűvé teszi Verstappent - legalábbis a Red Bull szerint Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Eközben a Manornál két tehetséges fiatal méri össze a tudását. A mindössze 19 éves Ocon csupán két futammal ezelőtt, Spában lépett elő versenyzővé a mezőny legkisebb alakulatánál, de az is lehet, hogy jövőre már a gyári Renault-nál folytatja a pályafutását. Verstappennek pedig egy győzelme is van, és a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko szerint globálisan már most ő lehet a Forma-1 legnépszerűbb pilótája. Marko úgy látja, a fiatal holland agresszív stílusát a társai alaptalanul kritizálják.

– mondta. „Vannak, akik az utolsó szezonjukat teljesítik az F1-ben, és panaszkodnak Maxre, a biztonságra, mindenre. Maxszel végre olyasvalaki érkezett a mezőnybe, aki nagyon fiatal, de határozott elképzelése van arról, hogy mit akar – és nem is fél elérni, mindent hajlandó megtenni a sikerért."

„A közönség pozitívan reagált rá. Megítélésem szerint már valószínűleg ő a legnépszerűbb versenyző világszerte."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!