Eladták az F1-et, a csapatok is bevásárolhatják magukat

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Olasz Nagydíj, F1 logó
The Formula One logo is seen as Scuderia Ferrari's German driver Sebastian Vettel drives during the second practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 2, 2016 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Liberty Media azonnal megvásárolja az F1 18%-át, a jövő év elejére pedig teljesen átveheti a sport irányítását. Bernie Ecclestone ügyvezető marad, de egy amerikai médiagurut ültettek mellé.

Tíz év után gazdát cserél a Forma-1, jelentette be a Liberty Media Corporation, a sport új tulajdonosa. Az amerikai médiavállalat az F1-et működtető Delta Topco részvényeinek 100%-át megvásárolja, ebből 18,7%-ot már át is vett 746 millió dollárért, így a vállalatot 4,4 milliárd dollárra értékelik fel, a teljes eszközállománnyal együtt pedig 8 milliárdra.

A tranzakció lefolyása után az eddig a részvények legnagyobb részét birtokló CVC által vezetett konzorcium 65%-os tulajdonrészt szerez a Liberty Media Corporation és a Delta Topco összeolvadásával létrejövő Formula One Groupban, és egy tagot delegálhatnak a vállalat igazgatótanácsába, emellett a CVC képviselője beszáll a Liberty Media igazgatótanácsába is.

Új korszak kezdődik Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A közlemény megerősíti, hogy a 21st Century Fox alelnöke, Chase Carey váltja Peter Brabeck-Letmathe-t az F1 elnöki pozíciójában, de utóbbi az igazgatótanács tagja marad, és Bernie Ecclestone is megtartja az ügyvezetői megbízatását.

„Izgatottan válunk a Forma-1 részeseivé – nyilatkozta Greg Maffei, a Liberty Media Corporation elnök-vezérigazgatója. – Úgy gondoljuk, hogy a hosszú távú perspektívánk, valamint a média- és sporteszközökkel szerzett tapasztalataink lehetővé teszik számunkra, hogy jó gazdái legyünk a Forma-1-nek, és ezáltal a rajongók, a csapatok és a részvényesek is gazdagodjanak.”

Chase Carey hozzátette, ő is „remek lehetőséget” lát, hogy elősegítse „a Forma-1 további fejlődését és prosperitását a sport, a rajongók, a csapatok és a befektetők érdekében”.

A csapatok is lehetőséget kapnak, hogy részesedést vásároljanak, ebből szinte biztosan botrány lesz Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Resul Rehimov

A sajtóközlemény egyik fontos pontja, hogy „a csapatok lehetőséget kapnak arra, hogy befektessenek a Forma-1-be, ennek részletes feltételeiről később állapodunk meg.

A felvásárlás természetesen különböző szabályozó testületek, köztük trösztellenes szervezetek és az FIA jóváhagyásának is függvénye, ezért várhatóan csak 2017 első negyedévére zárul le az F1 jövőjét meghatározó tranzakció. Addig továbbra is a CVC irányítja az F1-et, de Donald MacKenzie, az F1 eddigi első embere már sok sikert kívánt Carey-nek és Ecclestone-nak a további munkához.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!