Társoldalunk:

A Mercedes helyében Ecclestone sem adna motort a Red Bullnak

2016.09.09. 11:04

Tavaly az F1 ügyvezetője is kiakadt azért, mert a Mercedes nem volt hajlandó motort szállítani a Red Bullnak, de a 86 esztendős üzletember már elismeri, hogy ő is hasonlóan döntött volna.

A tavalyi szezon egyik meghatározó mellékszála volt, hogy a Red Bull szinte bármi áron szeretett volna megszabadulni az akkor még alulteljesítő Renault erőforrásoktól, és eleinte a Mercedesszel is tárgyaltak annak érdekében, hogy csapatuk ismét versenyképessé válhasson. Az üzletet Bernie Ecclestone is segítette, Niki Lauda és Dietrich Mateschitz állítólag meg is állapodtak egymással, de úgy tudni, hogy Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója végül megfúrta a tervet.

„Bernie mindig is nagy küzdelmet szeretett volna a csapatok között. Ez a fő célja” – ismerte el Wolff az F1.com-nak egy interjúban, amit Ecclestone-nal közösen adtak. „Számunkra viszont az a legfontosabb, hogy a miénk legyen a lehető legjobb csapat.”

Mercedes motorral lehet, hogy a Red Bull lenne előrébbForrás: AFP/Oli Scarff

„Ha Bernie helyében lennék, én is azt akarnám, hogy szenzációs csata legyen a bajnoki címekért. Ezt mindig is elfogadtam, de én nem követhetem ezt az utat” – mondta a világbajnokságot toronymagasan vezető istálló első embere.

Egy csapat működtetése azt jelenti, hogy az embernek saját magára és a csapatára kell vigyáznia. A Forma-1-ben természetesen a lehető legjobb versenyekre és szórakoztatásra kell törekedni, de ez nagyon sok különböző célkitűzésben ölthet testet. Végül is megértettük egymást: ha olyan egyezségre jutott volna a Red Bull és a Mercedes, ami nem korlátozódik az F1-re, akkor talán lett volna esély, megpróbáltunk összehozni valamit, de végül nem így alakult.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ecclestone elárulta, hogy számára továbbra is „téma”, hogy nem sikerült összehozniuk az üzletet, és szerinte „talán soha sem fogunk egyetérteni ebben.” Elismerte viszont, hogy „ha az ő helyükben lettem volna, ugyanígy reagáltam volna.”

Ha én futtatnám a Mercedest, nem adtam volna nekik motort” – utalt a Red Bullra. „Egyszerűen nem adtam volna a legerősebb ellenfeleim kezébe valamit, amivel legyőzhetnének. Toto nagyon nehéz helyzetben volt akkor, mert szíve szerint talán nem bánta volna, de észben kellett tartania, hogy mi a legjobb a csapatának, és személy szerint neki” – célzott arra, hogy Wolff is részvényes a csapatban. „Ez a csapat szemszöge, az én nézőpontom viszont eltér ettől.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!