Vágólapra másolva!
Az időmérőn háromszor annyit vertek a Ferrarira, mint egy évvel ezelőtt, pedig egy hete, a szintén kis leszorítóerőt igénylő, hosszabb Spában csak szűk két tized volt az előnyük. De miért, és mi lehet a többiek reménye az Olasz Nagydíjon?

A Ferrari számára a hazai versenye, az Olasz Nagydíj mindig különleges. A maranellói istálló az idén is új specifikációjú motorral érkezett Monzába, amelyre elköltötte a maradék három fejlesztési zsetonját, és miután Kimi Räikkönen alig egy héttel ezelőtt, a szintén kis leszorítóerőt követelő Spában úgy érezte, még a pole pozícióra is esélyes volt Nico Rosberg ellen, ettől a hétvégétől sokat vártak.

Vettel hátránya a Q3-ban több mint 8 tized volt Hamiltonnal szemben Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Habár Monza erőpályának számít, a Ferrari technikai igazgatója, Mattia Binotto csütörtökön azt állította, a gyártók már annyira közel kerültek egymáshoz, hogy itt a motorok között alig 3 tizednyi különbség van. A Mercedes, pontosabban Lewis Hamilton az időmérő döntőjében mégis brutálisan sokat, 0,837 másodpercet vert Sebastian Vettelre – holott a Ferrarik tavaly csupán 2-3 tizedre voltak tőle, Rosberget pedig meg is tudták előzni.

De ha elsősorban nem a motoroknak, akkor vajon minek köszönhető ez a kirívó fölény egy olyan pályán, ahol rövidebb a kör, nyolcvan százalékban padlógázos, és kevés rajta a kanyar?

Toto Wolff úgy véli, a választ még Monzában is a fekete mágia adja meg.

„Szerintem a hétvége első pillanatától kezdve elkaptuk a fonalat. Az autónk azonnal gyors volt, ahogy pénteken a pályára küldtük" – mondta az Origo GPhírek-nek az időmérő után. „Akadt néhány érthetetlen körülmény, főleg az, hogy a lágy Pirelliken eleinte gyorsabbak voltunk, mint a szuperlágyakon, amit nem értettünk, de sikerült jól munkára fognunk a gumikat."

„Spában és Hockenheimben nem tudtunk beletrafálni az optimális üzemi tartományukba, a Hungaroringen és itt viszont igen. A Red Bull teljesítményét elnézve nekik például nem. Nem tudom biztosan, hogy mitől lehetett 8 tized az előnyünk.

Räikkönen úgy látja, nem annyira a Mercedes az olaszországi nagy, hanem inkább a belgiumi kis előnye volt abnormális. „Én arra számítottam, hogy Spában is erősebbek lesznek, ott azonban valamiért küszködtek a gumikkal, nem tudták kihozni belőlük a maximumot" – vélte. „Hogy miért? Arról csak találgatni lehet." Még csütörtökön hasonló magyarázattal szolgált Rosberg is, aki szerint a Mercedes a Belga Nagydíjon egyszerűen elérte a gumik képességeinek a határát.

A 8 tizedes előnyben ugyanakkor benne van az is, hogy Hamilton, aki a későn fékezés nagymesterének számít, Monzában különösen erős,

ezért a csapattársára is rengeteget, majdnem fél másodpercet vert az időmérőn. Ha csak Rosberget néznénk, a Mercedes előnye nem tűnne annyira vészesnek: szűk 4 tized lenne a Ferrarikkal szemben. Hamilton azt mondta, a különbségre az is rátett egy lapáttal, hogy egész hétvégén a Q3-ban teljesített utolsó köre sikerült a legjobban, ami nem mindig jellemző, de eleve érezte, hogy legalább 3 tizeddel meg tudja majd előzni Rosberget.

Az 1-es kanyar bejáratánál, az 1-es kijáratánál, a 4-es bejáratánál, a 4-es kijáratánál..." – magyarázta. „Egy kicsit mindenhol nőtt a különbség közöttünk, ami azért jó, mert én nagyon későn fékezek, de egyetlen kanyar kivételével így is mindegyik bejáratánál és kijáratánál én voltam a gyorsabb, ráadásul anélkül, hogy időt vesztettem volna középen. Az időkülönbséget jelző vonal folyamatosan nőtt a kör folyamán, ami nem mindig van így. Néha ingadozik a delta, de a cél mindig az, hogy monoton nőjön."

Ráadásul Wolffnak az volt a benyomása, hogy míg Hamilton nagyon ráérzett a ritmusra, Rosberg nem igazán hangolódott össze az autójával az időmérőn.

Megszorongatható-e a Mercedes a versenyen?

Egy mért körben tehát elsősorban a gumiknak és a Hamilton-faktornak volt köszönhető a Mercedes nagy fölénye. Amely a versenyen Vettel reményei szerint kisebb lesz, mert Hamilton és Rosberg nem tudják majd végig olyan agresszív üzemmódban használni a motorjukat, mint az időmérőn, de

így is a lehetetlennel határosnak ígérkezik megszorongatni őket, ugyanis stratégiailag szintén óriási előnyben vannak.

A Q3 résztvevői közül kizárólag a Mercedeseknek sikerült a lágy gumin továbbjutniuk a Q2-ből, ami azt jelenti, hogy az első tízben csak ők rajtolhatnak ezen a keveréken. Ez megnyitja előttük az utat az egykiállásos stratégia felé, hiszen elég sokáig halaszthatják az első kerékcseréjüket ahhoz, hogy a táv maradékát az alacsonyabb üzemanyagszinttel már legyen esélyük egy szett szuperlágy Pirellin teljesíteni. A többiek számára, akik a szuperlágyon vágnak neki a versenynek, ez szinte lehetetlen küldetésnek tűnik – legalábbis a Pirellinél a pénteki szabadedzések után azt mondták, nagyon necces lesz. Ha a második etapot a közepes gumin teszik meg, eljuthatnak a célig második kerékcsere nélkül, csakhogy az a gumi jelentősen lassabb mindkét másiknál.

Ráadásul a szuperlágyon péntek délután nemcsak a Mercedes diktálta a legjobb tempót, hanem ők jutottak a legmesszebb is jelentős lassulás nélkül.

Räikkönen Ferrariján már 8-10 kör után látványos volt a tapadásvesztés, bár addigra összesen kb. 20 kört teljesített azzal a szettel. Az ellenfelek leginkább abba a szalmaszálba kapaszkodhatnak, hogy a Pirelli szombattól csökkentette kissé az előírt minimális keréknyomást, 23/20,5 psi-re elöl illetve hátul, ami megkönnyítheti a gumik menedzselését, különösen az alacsonyabb üzemi hőmérsékleti tartományú szuperlágyakét.

Hamilton alighanem a mezőny legkésőbb fékező versenyzője, de most így is gyorsabb volt Rosbergnél a kanyarok közepén Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Pier Marco Tacca

„Ez a változás egy mért körben szerintem nem sokat számít" – mondta az Origo GPhírek-nek szombat délután Hamilton. „Csak kis különbségről van szó, de el tudom képzelni, hogy a versenyen ilyen hőmérséklet mellett valamivel, talán egy, talán két körrel tovább életben lehet majd tartani a gumikat."

Hamiltonnak még egy apróságra gondolnia kell, nevezetesen arra, hogy a Q2-ben kicsit elfékezte azt a szettjét, amellyel rajtolnia kell. Emiatt az etap végén megpróbált futni egy újabb kört egy másik szettel, de elrontotta a Parabolicát, ezért nem sikerült javítania. Egy szögletesre kopott gumi vibrációt okozhat, ami nem ideális, különösen az egykiállásos stratégiával járó hosszú nyitóetap esetén, Hamilton azonban nem aggódik. Szerinte a gumija csak enyhén sérült meg.

– tette hozzá ugyanakkor. „Borzasztóan könnyű elfékezni magunkat itt, ahogy a GP2-es versenyen vagy a tavalyi nagydíjon is láthattuk. Remélem, megúszom, de az igaz, hogy ha megint blokkol a kerék, valószínűleg a guminak ugyanannál a részénél áll meg, ahol már egyszer megállt, tehát azt a részét koptatja tovább, amely eleve szögletes."

A többiek, köztük a Ferrari számára a rajt kínálja a legjobb lehetőséget a Mercedes ellen, már csak azért is, mert a lágynál alacsonyabb hőmérsékleti tartományban működő szuperlágy Pirellik mind a kigyorsítás, mind az első sikán féktávja során tapadáselőnyt biztosítanak. Rosberg persze a 2. kockából indulva nagyobb veszélyben van, mint Hamilton, de

a Spában történtek után a Ferrari pilótáinak is óvatosnak kell lenniük, nehogy újra összeakadjanak.

Igazság szerint azonban a Mercedes előnye a tempó és stratégia terén annyira tetemesnek tűnik, hogy még akkor is ők maradnak a legesélyesebbek a győzelemre, ha esetleg lerajtolják őket. Az ellenfeleiknek vagy két kerékcserére lesz szükségük, vagy a sokkal lassabb közepes gumikon kell megtenniük a táv második felét, és mindkét forgatókönyv rosszabb a Mercedesénél.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!