Hamilton: A jó olasz pizza a titkom

Forma-1, Olasz Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton celebrates winning the pole position during the qualifying session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 3, 2016 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Tréfásan ezt felelte kérdésünkre, hogy mitől szerepel ilyen jól Monzában. Nem aggasztja a rajtnál használandó gumik állapota, szerinte nem lesz baj.

Lewis Hamilton beállította Ayrton Senna és Juan Manuel Fangio rekordját, - 2009, 2012, 2014 és 2015 után – ötödször szerezte meg a pole pozíciót az Olasz Nagydíjra, ráadásul igen masszív fölénnyel. Azt viszont nem tudja, mitől megy ilyen jól neki a monzai pályán.

"Nincs jó válaszom erre a kérdésre. Ezen a pályán kemény féktávokat kell venni, alacsony tempónál úgy kell dobálni az autót, mint a gokartokat. Nem tudom (a titkot)" - felelte az Origo GPhírek kérdésére. Tréfásan hozzátette: "Imádok Olaszországban lenni, ez az ország valamiért mindig kedves hozzám."

A rekord beállításával kapcsolatban azt mondta, "sohasem gondoltam volna, hogy egy mondatban említenek" Sennával és Fangióval. Nico Rosbergnél majdnem fél másodperccel bizonyult gyorsabbnak az időmérőn, akit a péntek délelőtti kivételével mindegyik edzésen magabiztosan megelőzött.

Hamilton növelheti előnyét a világbajnokságban Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

"Nagyon erősnek érzem magam ezen a hétvégén, és a legjobb formámat hoztam ma, főleg az utolsó körben. Azt hihetetlennek éreztem" - nyilatkozta a brit. "Először egy biztonsági kört mentem (a Q3-ban), de éreztem, hogy maradt még benne tartalék. Az utolsó köröm nagyon tisztán sikerült."

"Már az 1-es kanyarból kijövet is egy tizeddel jobban álltam, mint azelőtt, és ezt megtartottam a kör végéig. A 8/9/10-es kombinációnál (az Ascarinál) is rátettem egy lapáttal, az utolsó kanyart pedig ekkor vettem be a legjobban a hétvégén."

Ha győz, Hamilton zsinórban harmadjára nyerheti meg az Olasz Nagydíjat, ami korábban csak Fangiónak sikerült. Ebben elvileg akadályozhatja, hogy

elfékezte azt a gumiját, amivel a Q2-ben a továbbjutást érő körét jegyezte,

, vagyis melyekkel rajtolnia kell, ám nem aggódik emiatt. "Nem igazán tettem kárt a gumikban, csupán kicsit blokkoltak a kerekek az 1-es kanyarnál" - jelentette ki. "Minimális a sérülés, szinte érezni sem lehet. Nem hiszem, hogy problémát okozna."

Rosberg nem keresett kibúvót, kerek-perec elismerte: Hamilton eddig jobb munkát végzett nála a hétvégén. "A különbségre a legjobb magyarázat az, hogy (Hamilton) kiváló köröket futott. Tűrhető a hétvégém, tűrhető köröket raktam össze, de nem voltam elég gyors."

"A pénteki edzésen ugyanakkor nagyon erős volt a versenytempóm, ezért optimistán várom a holnapot."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!