Vágólapra másolva!
A csapat a monzai időmérő után váratlanul bejelentette, hogy a 2009-es világbajnok jövőre a tartalékversenyzőjük lesz, és arról majd később döntenek, 2018-ban visszatér-e a pilótafülkébe. Alonso új csapattársa Stoffel Vandoorne lesz.

Miután csütörtökön Felipe Massáról derült ki, hogy az év végén visszavonul, szombaton, az Olasz Nagydíj időmérője után a jelenlegi Forma-1-es mezőny legrutinosabb tagja, Jenson Button is bejelentette, hogy jövőre nem fog indulni a nagydíjakon.

Ő azonban nem feltétlenül akasztja szögre a sisakját: hivatalosan egyelőre csak szabadságra megy.

A McLaren ugyanis két évre szóló szerződést kötött vele, amely szerint 2017-ben tartalékversenyző lesz, 2018-ban viszont akár vissza is térhet a pilótafülkébe.

Button még mindig jó formában van, megállja a helyét Fernando Alonso mellett Forrás: Farkas Péter - Origo

Button, aki a McLaren motorhome-jában, a csapat szokásos szombati sajtóbeszélgetésén, jókedvűen mosolyogva közölte a hírt Ron Dennisszel az oldalán, hangsúlyozta, hogy önszántából döntött a pihenő mellett.

„Eredetileg ezen a hétvégén kezdtünk volna el beszélgetni a jövőmről, de a nyári szünet alatt fantasztikusan éreztem magam a barátaimmal és a családommal,

– mondta. „Tizenkilenc évesen kezdtem az F1-ben, és most harminchat vagyok. Arra jutottam, hogy Spában szeretnék beszélni Ronnal. Erre sort is kerítettünk, és azóta folyamatosan egyeztetünk a jövőmről."

A 2009-es világbajnok, aki tizenöt nagydíjgyőzelmet aratott, a McLaren „nagykövete" lesz. „Minden lehetséges módon azon fogok dolgozni, hogy jobbá tegyem a csapatot. Vezetni fogom a szimulátort, formában tartom magam, olyan intenzíven fogok edzeni, ahogy még én sem tettem soha – jelentette ki. – Sok versenyre el is utazok majd, hogy minél több visszajelzést adhassak.

Az év sok napját úgy osztom be, ahogy akarom, több időt töltök a barátaimmal, és ami még fontosabb, a családommal, mert ők tizenhét éve alig láttak. Már nagyon várom ezt. Többet fogok triatlonozni is, mindenki tudja, hogy azt imádom."

Button hozzátette, hogy „a Forma-1 nemcsak egy munka, hanem egy életforma".

A helyét jövőre a McLaren által patronált Stoffel Vandoorne, a GP2 tavalyi bajnoka foglalja el,

aki Bahreinben már versenyzett egyszer a sérült Fernando Alonso autójával, és még pontot is sikerült szereznie. A 24 éves belga nemrég ultimátumot adott a csapatnak, kijelentve, hogy nem hajlandó tovább várni egy ülésre.

Amikor megkérdezték, nem számít-e hasonló konfliktusra a McLaren újabb védencével, mint amilyenbe annak idején, 2007-ben Lewis Hamiltonnal bonyolódott, Alonso vigyorogva rávágta: „Nem, mert ő nem brit!"

Csak a McLarennel térhet vissza

Dennis az Origo GPhírek-nek azt felelte, még nem tudják, mikor és mi alapján döntik majd el, Button 2018-ban újra versenyezni fog-e. „Majd egy év múlva meglátjuk, hogy állunk – mondta. – Jensonnak két évre szóló szerződése van, és az opció a csapat oldalán van. Ha tehát odakerülünk, mi fogjuk eldönteni, hogy élünk-e vele. Természetesen nem egyoldalúan, Jensonnak is motiváltnak kell lennie hozzá.

De nem is hiszem, hogy akarna mást, hiszen kapott ajánlatot több csapattól, azokat pedig visszautasította."

Buttont az elmúlt hónapokban hírbe hozták első alakulatával, a Williamsszel, ahol egyébként Massa távozása révén meg is üresedik egy hely. A brit versenyző még 2000-ben lépett az F1 porondjára, és az év végén eléri a 305 nagydíjat, mindössze eggyel elmaradva az örökranglista 2. helyén álló Michael Schumachertől.

A Williams után megfordult a Benettonnál, illetve a Renault-nál, majd a 2003-ban a BAR-Hondához igazolt, ahol hat szezonon át küszködött. Ironikus módon az után lett világbajnok az istállóval, hogy azt a sportból a legszerencsétlenebb pillanatban kiszálló Honda jelképes összegért eladta Ross Brawnnak. Button 2010 óta versenyez a McLarennél, Fernando Alonso most a legjobb csapattársának nevezte.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!