Vágólapra másolva!
Miután visszanézte a Belga Nagydíjon történteket, Charlie Whiting is arra jutott, hogy sportszerűtlen magatartás miatt be kellett volna mutatni a fekete-fehér zászlót a Red Bull versenyzőjének. A téma Monzában, a csapatmenedzserek csütörtöki megbeszélésén is szóba került, de Alonso szerint Verstappen nem volt szabálytalan.

Max Verstappen agresszív vezetési stílusa jelenleg az egyik legforróbb téma az F1-ben, és miután a múlt hétvégi Belga Nagydíjon a Red Bull ifjú titánja megkérdőjelezhető manőverekkel tartotta maga mögött Kimi Räikkönent, még Monzában is az érdeklődés középpontjában maradt. Räikkönen azt állította, személy szerint semmi baja nincs Verstappennel, csak a következetlen bíráskodást nehezményezi.

A Ferrari két versenyzője csütörtökön konzultált az ügyben az FIA versenyigazgatójával, Charlie Whitinggal, aki pénteken találkozott Verstappennel, és baráti fejmosásban részesítette, közölve vele, hogy túl messzire ment. A kérdés a csapatmenedzserek csütörtök esti megbeszélésén is szóba került.

Whiting állítólag elismerte, hogy miután alaposan visszanézte a spái futamon történteket, ő is arra jutott, hogy

a holland tinédzsernek be kellett volna mutatni a fekete-fehér zászlót,

amiért a spái Kemmel egyenesben későn vágott át Räikkönen elé. Ezt a zászlót a szabályok szerint csak egyszer lehet használni, utolsó figyelmeztetésként a sportszerűtlen versenyzői magatartásért.

Whiting figyelmeztette Verstappent - még több kép a galériában! Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

A csapattársa, Daniel Ricciardo szerint Verstappen nagyon ügyes, de egyrészt a korából adódóan is szeret szembehelyezkedni a többséggel, másrészt, mivel a gokartos pályafutása után csak egyetlen szezont húzott le formaautókkal, az F1-re jellemző nagy tempónál még nincs sok tapasztalata a kerék-kerék elleni harcok dinamikájáról.

„Amikor megérkeztem a Forma-1-be, először én is sokkal gyorsabbnak éreztem az autókat az előzőeknél, időbe telt, mire megértettem, hogyan kell helyezkedni velük – ismerte el Ricciardo. –Minden rövidebb idő alatt történik, a szélárnyék pedig erősebb, ezért nem könnyű megítélni, hogy milyen tempóval közeledik, aki mögötted van.”

Verstappen eddig arra hivatkozott, hogy a sportfelügyelők nem büntették meg, tehát nem követett el semmilyen vétséget, Whiting közbelépése azonban más megvilágításba helyezi ezt.

Fernando Alonso ugyanakkor megvédte a Red Bull pilótáját, mondván, a szabályok betűje szerint Spában nem csinált semmi rosszat.

„Az egyenes közepén egy pályamódosítás megengedett védekezés közben, amíg az üldöződ nincs melletted, tehát minden stimmelt – magyarázta Alonso. – Ami Maxet illeti, szerintem Kimi még nem zárkózott fel mellé a hosszú egyenesben."

Azt viszont a McLaren kétszeres világbajnoka is aggályosnak tartotta, ahogy Verstappen a Hungaroringen védekezett Räikkönen ellen. Szerinte az összes versenyző kifogásolta, ezért is volt róla szó egy héttel később, a németországi eligazításon. „Úgy éreztem, Max ott a 2-es kanyar előtt túl sokat mozgott a féktávon, bőven túl agresszív volt” – mondta Alonso.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!