A Mercedes nem engedi, hogy Hamilton széthajtsa a motorjait

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Belga Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton drives during the first practice session at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 26, 2016 ahead of the Belgian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Hiába van több erőforrása, mint amennyire szüksége lehet, nem hagyják, hogy az előírtnál jobban terhelje őket. A Mercedes dilemmával szembesülhet, ha beválnak a fejlesztéseik.

Szokatlan helyzet alakult ki a múlt hétvégi Belga Nagydíjon: Lewis Hamilton autójában a szabályok egyik kiskapuját kihasználva három új erőforrást is „használatba vettek”, így a világbajnoki címvédő az idén csak akkor számíthat motorbüntetésekre, ha a Mercedes további fejlesztéseket készít, és az új alkatrészeket Hamilton autójába is be akarják szerelni.

Ellenkező esetben Nico Rosberg előnybe kerülhet egy új változat teljesítmény-többlete révén, de Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója már a múlt hétvégén elárulta, hogy komoly fejlesztéseket már nem terveznek az idén. A Motorsport.com kérdésére megerősítette, hogy az idén valószínűleg már csak Rosberg kap újabb specifikációjú erőforrást.

Ráléphet a gázpedálra Forrás: AFP/John Thys

„Ha fejlődést érünk el, az (2016-ban) csak Nico számára fog rendelkezésre állni. Nehéz helyzet ez, de az autóversenyzés már csak ilyen” – ismerte el, és hozzátette, hogy Rosberg „valószínűleg” akkor is megkapná az újítást, ha az jelentős előnybe hozná őt Hamilton ellen.

Hamilton már régóta készült arra, hogy rajtbüntetést kap az erőforrás-cserék miatt, de Belgiumban így is a 3. helyen ért célba, így jelentősen csökkentette a helyzetből adódó pontveszteséget. A megbízhatóság terén előnybe is került, mivel így egy váratlan motorhiba vagy komoly baleset sem okoz számára automatikusan további büntetést, és a múlt hétvégén még azt is remélte, hogy mostantól többször is kihasználhatja az erőforrásának maximális teljesítményét.

Hamilton várhatóan az idén már nem kap új erőforrást Forrás: AFP/Joe Klamar

„Van egy előírásunk, hogy mennyire keményen működtethetjük az erőforrást” – mondta Wolff. „Ez minden versenyre érvényes, de nem a teljes futásteljesítményre vonatkozik, hanem minden versenyre külön” – utalt arra, hogy Hamiltonnak továbbra is be kell osztania az erőforrásának kapacitásait.

A brit pilóta esélyei azonban így is javulnak,

mert a Monacói Nagydíj és a nyári szünet előtti Német Nagydíj között folyamatosan „letekert” motorral versenyzett az erőforrás összetevőinek kímélése érdekében. Figyelemre méltó, hogy a nevezett időszakban csak egy futamot nem nyert meg vezetői hiba, és műszaki problémák miatt sem. Hamilton a hétvégi Olasz Nagydíj előtt 9 ponttal előzi meg csapattársát, Rosberget a világbajnoki pontversenyben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!