Vágólapra másolva!
Az ellenfeleire gyakran panaszkodó pilóta szerint a versenyzők közti morál csak akkor javulhat, ha egymás között tisztázzák a nézeteltéréseiket, és nem a sportfelügyelők ítéleteire támaszkodnak.

Egyre több panaszt hallani a csapatrádiókon a versenyzőktől, akik úgy érzik, hogy ellenfeleik akadályozzák őket az edzéseken vagy sportszerűtlennek érzik, ahogy védekeznek ellenük a futamokon. Különösen Sebastian Vetteltől lehet ilyen üzeneteket elkapni, de a német pilóta az autóból kiszállva általában higgadtan kezeli a nézeteltéréseket.

A múlt hétvégi Belga Nagydíj szabadedzésén Vettel a Renault versenyzőjét, Kevin Magnussent nevezte „idiótának”, mert a téttelen tréningen feltartotta őt, amikor gyors körre készült volna. A sportfelügyelők végül nem osztottak ki büntetést, és ezzel a Ferrari pilótája is egyetért.

Vettel a futamon is csatázott, itt éppen Verstappennel Forrás: AFP/Joe Klamar

„Felmentünk a sportfelügyelőkhöz, átnézték a történteket, és mindent rendben lévőnek találtak” – mondta. „Én eleinte nem voltam túlságosan lelkes a helyezkedése láttán, de megbeszéltük, szerintem így kell ezt megközelíteni.

Vettel a futam után is megbeszéléseket sürgetett Max Verstappen megmozdulásai miatt, de a holland pilóta nem volt vevő a felvetésre, pedig Vettel utólag képes racionálisan látni a történteket, ezért Magnussen helyezkedése esetében is bele tudta magát képzelni az ő helyébe.

Magnussen itt Kimi Räikkönent üldözi Spában Forrás: AFP/John Thys

„Az ember tiszta kört szeretne, és nem akarja, hogy forgalomba kerüljön már az elején, főleg olyan pályákon, mint Spa” – magyarázta. „Néha előfordul, hogy a pilóták ugyanazért a területért harcolnak az aszfalton, ekkor lehet feltartásról beszélni, de én ezt általában nem kedvelem. Jobb, ha rendezhetjük az ügyet magunk között, és átbeszélhetjük a történteket. Ebben az esetben ezt a sportfelügyelők irodájában intéztük, és ez nekem rendben van.”

Az elbeszélés hitelességét Magnussen is megerősítette.

„Elég dühös volt, de amikor beszéltünk a sportfelügyelőkkel, már nagyon lenyugodott. Tulajdonképpen azt mondta, hogy nem kellene büntetést adni. Kedves volt tőle, hogy sportszerűen viselkedett. Legközelebb majd jobban kezelem a távolságokat.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!