Vágólapra másolva!
A McLaren versenyzője számára elképzelhetetlen volt, hogy a Belga Nagydíjon a 7. helyen érjen célba, de úgy véli, a fejlődést jól jelzi, hogy megelőzték a Toro Rossót és a Williamsnél is gyorsabbak.

A pénteki második szabadedzéstől eltekintve a versenyig a hétvégén nem volt olyan alkalom, amikor Fernando Alonso alatt ne romlott volna el a McLaren Honda, a vasárnapi Belga Nagydíjon viszont világbajnokhoz méltó versenyzéssel a bravúros 7. helyet szerezte meg, az utolsó helyről indulva. Alonso a rajt utáni kavarodást és Kevin Magnussen balesetét kihasználva a 4. is volt, de néhány gyorsabb autónak azért kénytelen volt utat engedni. Így sem volt oka a szomorúságra.

„Remek érzés volt, mert az egész hétvégén megvolt a tempónk, és a pálya jellegének ismeretében jobban szerepeltünk a vártnál” – nyilatkozta a futam után. „Spában nagyszerű hír, hogy Jenson (Button) révén bekerültünk a legjobb 10 közé az időmérőn, és ma pontokat szereztem. Az összes balszerencsénk után a versenyen minden jóra fordult az általunk elkerült incidensek és gondok révén, majd a Safety Car és a piros zászló után nagyon jó helyzetben találtuk magunkat.”

Alonsót a hosszú egyenesben is csak a leggyorsabbak tudták megelőzni - további képek a galériában! Forrás: AFP/Loic Venance

A helyzet hasonlított az Osztrák Nagydíjra, amikor Jenson Button a 3. helyről rajtolhatott, de néhány futammal ezelőtt a McLaren Hondát még simán faképnél hagyták az ellenfelek.

Spában már csak az élmezőny tagjai voltak gyorsabbak Alonsónál.

„Többé-kevésbé megvolt a tempónk, hogy tartsam a pozíciómat” – vélte a kétszeres világbajnok. „(Lewis) Hamiltont, Checo (Pérezt) vagy (Sebastian) Vettelt nem tudtam magam mögött tartani, mert túl gyorsak voltak, de a Williamseket sikerült, és ez jó hír. A 7. hely sok pontot hoz a csapatnak, ráadásul

A Honda a hétvégére új erőforrás-verziót hozott, és bár Alonso autójában többször is elromlott, a teljesítménye már elegendő ahhoz, hogy a McLaren a középmezőny elejébe kerüljön. A kétszeres világbajnok úgy véli, jó irányba tartanak, és ezt az is mutatja, hogy már a Williams autói sem tudták őt megelőzni a Belga Nagydíjon.

Alonsónak végre van oka örülni - kattintásra galéria nyílik! Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„Az élvezet még mindig nem a legjobb, mert nem az az ember célja, hogy a 7. helyért harcoljon, de csodálatos a csapat fejlődése, és nagyszerű lesz, ha ezt a lendületet jövőre is tartani tudjuk. Megelőztük a Toro Rossót a konstruktőri bajnokságban, és mostantól rendszeresen pontszerzők lehetünk” – tette hozzá.

Buttonnak a hétvégi jó szereplés után pont a versenyen nem jött ki a lépés.

Hiába rajtolt a 9. kockából, már az első körben balesetbe keveredett, amikor Pascal Wehrlein nekiment az autójának a Les Combes kanyarokban. A McLaren megpróbálta kijavítani a sérüléseket, de Button végül kénytelen volt feladni a versenyt. Elképzelhető, hogy ez volt a brit utolsó Belga Nagydíja, mert a Times szerint a McLaren jövőre Stoffel Vandoorne-t ülteti a helyére, és Button elutasította a Williams ajánlatát.

– kommentálta a balesetet. „Igen jól rajtoltam, megelőztem egy Williamst és egy Red Bullt, majd egy Force India mellett haladtam. A La Source-t szélesen vettem, és sok helyet vesztettem. Az 5-ös kanyarban aztán Pascal (Wehrlein) nekiütközött az autóm hátuljának” – nyilatkozta. „Egy ilyen rövid versenyről nincs mit mondani.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!