Ultimátumot ad a McLarennek a fiatal tehetsége

Forma-1, Stoffel Vandoorne
McLaren Honda's Belgian driver Stoffel Vandoorne is pictured in the pits during the first practice session at the Sakhir circuit in Manama on April 1, 2016 ahead of the Bahrain Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP PHOTO / MOHAMMED AL-SHAIKH
Vágólapra másolva!
Stoffel Vandoorne kijelentette: ha a McLaren nem ad neki versenyzői ülést 2017-re, elhagyja a csapatot. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint nem kérdés, hogy őt kell választani Jenson Button helyett.

A Mercedest irányító Toto Wolff finoman odaszólt a McLarennek, hogy nem kellene ennyit dilemmázniuk azon, hogy kit versenyeztessenek jövőre Fernando Alonso oldalán: szerinte egyértelmű, hogy a 24 éves, belga Stoffel Vandoorne érdemelné meg a lehetőséget, aki 2014 óta az istálló tartalékja.

"Sok jövőbeli sztár érkezhet mostanság a Forma-1-be. (Pascal) Wehrlein és (Esteban) Ocon közéjük tartozik, de Stoffel önéletrajza a legütősebb. Már öt-hat éve figyelem a pályafutását" - nyilatkozta Wolff a Het Laatste Nieuws-nak. "Üdítő, ahogy megnyerte a GP2-t, és ahogy érettebbé vált. Tiszteletet érdemel mind magánemberként, mind versenyzőként."

Stoffel Vandoorne ígéretes tehetség, de egyelőre nem tudni, mikor és melyik csapatnál kap versenyzői állást Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

"Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy jövőre az F1-ben láthatjuk. Ha a McLaren olyan őrült, hogy nem Stoffelt választja, valaki más meg fogja tenni" - véli.

A McLaren azon agyal, hogy megtartsák-e egy újabb szezonra Jenson Buttont, aki 2010-ben igazolt hozzájuk, vagy belevágjanak-e a fiatalításba. A döntést nehezíti, hogy jövőre alaposan megváltoznak az autók, márpedig ilyenkor rengeteget számít a tapasztalat. Vandoorne egyébként már bemutatkozott a Forma-1-ben, méghozzá pontszerzéssel, amikor Alonsót helyettesítette az idei Bahreini Nagydíjon.

Vandoorne egy barcelonai teszten Forrás: NurPhoto/Jordi Galbany/NurPhoto/Jordi Galbany

A fiatal pilóta érzi, hogy jó alkupozícióban van, és ultimátumot ad a McLarennek. "A szerződésem 2016 végén lejár. Elég jó pozícióban vagyok."

- jelentette ki a LaDerniere Heure újságnak. "Csupán annyit erősíthetek meg, hogy a következő szezonban az F1-ben kell vezetnem. Teljes szívből remélem, hogy erre a McLarennél kerül sor."

Vandoorne jelenleg a japán Super Formula sorozatban versenyez, a bajnokság felénél a tabella 9. helyén áll.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!