Button: A mezőny cserbenhagyja az F1-et

Forma-1, Jenson Button, McLaren Honda, Brit Nagydíj
McLaren Honda's British driver Jenson Button pulls into the pits during the qualifying session at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 9, 2016, ahead of tomorrow's British Formula One Grand Prix. Lewis Hamilton completed a clean sweep by topping the times ahead of Mercedes team-mate and rival Nico Rosberg in Saturday’s crash-interrupted final practice for the British Grand Prix at Silverstone. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A McLaren pilótája szerint nem az igazi a verseny úgy, hogy a többiek nem tudnak beleszólni a Mercedes csatájába. Fogalma sincs, hogy a McLaren jövőre felzárkózhat-e.

Már az F1-ben érintettek is kezdenek belefáradni a Mercedes harmadik éve tartó fölényébe. Az Ezüstnyilak az elmúlt 50 futamból 43-at megnyertek, és éles versenyben még nem sikerült legyőzni őket, csak akkor, ha összeütköztek vagy műszaki hibájuk adódott. Jenson Button, a McLaren versenyzője sem tagadta, hogy ennek nem így kellene történnie.

„Nem olyan csatát vívnak, amibe mi is beleszólhatunk” – mondta Lewis Hamilton és Nico Rosberg küzdelméről. „Bennem semmit sem mozdít meg, hogy melyikük nyer vagy sem. Nekem az lenne a fontos, hogy mások is részt vegyenek az élen zajló küzdelembe, mert a sportnak nem arra van szüksége, hogy két srác csatározzon egymással.”

Button sem tud a Mercedesek közelébe érni Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az kellene, hogy más gyártók és csapatok is ott legyenek, ezen a téren cserbenhagyjuk a sportot, mert nem végzünk elég jó munkát. Azokat a futamokat mindenki szereti, amikor a Mercedes nincs versenyben, például Barcelonában. Négy autó küzdött a győzelemért. Ilyenre három éve nem volt példa, úgyhogy reméljük, a Forma-1 jövőjében több lesz majd.”

A Mercedes fölényének titkát harmadik éve nem tudja megfejteni a mezőny. Eleinte az erőforrás miatt volt kimagasló a teljesítményük, de Button szerint már másfelé kell keresni a titok nyitját.

„Nem tudom. Szerintem, ha tudnánk, olyan jók lennénk, mint ők” – vélte. „Nagyon tehetséges embereik vannak, és talán a szabályok is kedveznek nekik. Vajon jövőre el lehet őket kapni? Talán. Lehet, de nem hiszem, hogy az erőforrásuk annyival jobb lenne például a Ferrariénál. Csupán nagyszerű autójuk van. A teljes csomag szenzációs.”

Hamilton és Rosberg csatájába a többiek nem tudnak beleszólni Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Nem hinném, hogy a motort ki lehet emelni, és azt mondani, hogy annak köszönhetően szerepelnek jól” – mondta a Mercedes előnyéről. „Van még sok autó ugyanazzal a motorral, és a közelükbe sem jutnak.”

Button biztosra veszi, hogy az idei három élcsapat jövőre is erős marad, és reméli, hogy a McLaren Honda is felzárkózik hozzájuk. Elismerte, nem tudja, hogyan áll csapata 2017-es autója, de „az itteni emberek nagyon tehetségesek és remek munkát végeznek.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!