Vágólapra másolva!
Fernando Alonso mellett ő lesz az egyetlen igazi nagy név a kedden és szerdán zajló silverstone-i F1-es teszten. Fiatalok kapnak lehetőséget, de néhány versenyző is visszatér a Brit Nagydíj helyszínére.

Kedden és szerdán Silverstone-ban zajlik a két, szezon közben rendezett F1-es teszt második felvonása. A csapatok a Spanyol Nagydíj után már kipróbálhatták új fejlesztéseiket, ezúttal az istállók többségének szomszédságában lévő pályán dolgozhatnak, elsősorban fiatal tesztpilótáik bevetésével.

A szabályok szerint a résztvevők négy tesztnapból kettőt újoncok kipróbálására kötelesek fordítani, ennek megfelelően mindenhol legalább egy, de több csapatnál két napig is a jövő reménységei vezethetnek. A jól ismert arcok közül Fernando Alonso kedden, Kimi Räikkönen szerdán ül autóba.

Räikkönen visszaül a Ferrariba a silverstone-i teszten Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Szokatlan módon a Mercedes két autót is elvisz Silverstone-ba: az idei modellt tartalékpilótájuk, a Renault-nak kölcsönadott Esteban Ocon vezetheti majd, miután sikeresen bemutatkozott az enstone-i csapat színeiben a Brit Nagydíj első szabadedzésén. Ocon mindkét napra megkapta az autót, míg a Manor színeiben versenyző Pascal Wehrlein a 2014-es változattal léphet pályára.

Wehrlein a Pirelli számára végez gumitesztet, az autóra az idei abroncsokkal megegyező méretű, ám újszerű gumikat kap, amelyekben már a 2017-es keverékek is megjelenhetnek. A munkában a Ferrari és a Red Bull is részt vesz, ők korábban már teljesítettek hasonló teszteket, és a későbbiek során módosított autókkal is dolgozni fognak.

A Ferrari színeiben a múlt hétvégi GP3-as futamok egyik hőse, Charles Leclerc kap lehetőséget kedden, így a Haas után a Scuderia autóját is kipróbálhatja, szerdán pedig Kimi Räikkönenre számítanak, aki feltehetőleg tovább keresi majd a Ferrari gyengélkedésének okát, és megoldását. A Red Bull a GP2-es futamgyőztes Pierre Gaslynak szavaz bizalmat mindkét nap során.

Visszatér a világbajnok Mercedesek egyik példánya Forrás: Mercedes

Az F1-es utánpótlás-bajnokságból szerepeltet résztvevőket a Williams (Alex Lynn), a Renault (Szergej Szirotkin), és a Manor (Jordan King) is, mellettük az F3-as Sérgio Sette Camara is vezethet a Toro Rossónál, Nyikita Mazepin a Force Indiánál, valamint a GP3-as Santino Ferrucci a Haasnál.

A rutinosabb kontingenst Alonso és Räikkönen mellett Valtteri Bottas és Carlos Sainz képviseli, de az F1-es mezőny állandó tagja, Jolyon Palmer és Rio Haryanto is pályára lép a kétnapos teszt során. A Sauber a barcelonai teszthez hasonlóan a silverstone-i lehetőséget is kihagyja.

A teljes tesztnévsor

Autó Kedd Szerda
Mercedes Esteban Ocon Esteban Ocon
Mercedes (2014) Pascal Wehrlein Pascal Wehrlein
Ferrari Charles Leclerc Kimi Räikkönen
Red Bull Pierre Gasly Pierre Gasly
Williams Valtteri Bottas Alex Lynn
Renault Szergej Szirotkin Jolyon Palmer
Toro Rosso Carlos Sainz Sérgio Sette Camara
McLaren Fernando Alonso Stoffel Vandoorne
Force India Nyikita Mazepin Nyikita Mazepin
Manor Rio Haryanto Jordan King
Haas Santino Ferrucci Santino Ferrucci

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!