Társoldalunk:

Verstappen elismeri, kockázatos volt Rosberg megkerülése

2016.07.10. 19:00

Christian Horner versenyzője, Max Verstappen látványos előzését méltatta, és szerinte Nico Rosberg büntetést érdemelne egy egyébként rossz szabály miatt. Daniel Ricciardo unta a versenyt.

Nagy csatát hozott a Brit Nagydíj a 2. helyen leintett Nico Rosberg és Max Verstappen között. A Red Bull tinédzsere látványos előzéssel körbe autózta ellenfelét a száradó pályán, azonban szárazon már nem tudott elég gyors lenni ahhoz, hogy maga mögött tartsa a Mercedest. Néhány körrel a leintés előtt újabb csavar történt, amikor Rosbergnek váltóhibája támadt, és mérnöke rádión segítette ki.

Rosberg eljutott a célig a 2. helyen, de a sportfelügyelők vizsgálni kezdték, hogy szabályos üzeneteket kapott-e, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban a Sky Sportsnak kijelentette, ha rajta múlna, Rosberg büntetést kapna a történtek miatt.

Verstappen sokáig tartotta maga mögött Rosberget - további képek a galériában!Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

„A sportfelügyelők dolga, hogy ezt eldöntsék, szerintem azt a kérdést fogják feltenni, hogy mi történt volna, ha nem utasítják a teendőkkel kapcsolatban” – mondta. „Nagyon lassan haladt el mellettünk, és az iránymutatás megoldást jelentett, bármi is volt a gondja a motor üzemmódjával és a sebességváltó állásával. A ma érvényes szabályok szerint ez nem helyes, de a sportfelügyelők majd eldöntik.”

Horner „abszolút hulladéknak” nevezte a szabályt, és szerinte engedni kellene, hogy segíthessenek a versenyzőknek, de „ezt most nem lehet, és ezekhez a szabályokhoz kell tartanunk magunkat. Nálunk is volt egy csomó üzenet, amit örömmel osztottunk volna meg a versenyzőinkkel, de nem tehettük.” Kijelentette, ha a Mercedes előnyhöz jutott a rádióüzenet révén, akkor a sportfelügyelők meszeljék el őket. „Az embernek a szabályok szerint kell játszania.”

Ricciardo unatkozott

Miközben Max Verstappen olykor még Lewis Hamiltont is üldözőbe vette, Daniel Ricciardo a táv jelentős részét az 5. helyen töltötte, de visszaelőzte Sergio Pérezt, és a 4. helyen ért célba. Sok örömét nem lelte a futamban, amit unalmas tartott a maga szemszögéből.

„Kissé balszerencsések voltunk a virtuális safety carral, és lemaradtam az élmezőny mögött. Utána a saját versenyemet kellett futnom. Pérez egy ideig előttem volt, és csak reménykedhettem, hogy valami történik az élen, miután megelőztem” – mondta. „Sajnos nem sok esemény történt a versenyen, tényleg rosszkor jött a virtuális safety car, több, mint 10 másodpercet vesztettem ezzel.”

Ebből csapattársa, Verstappen semmit sem érzékelt, és nagy lendülettel tört minél előrébb a dobogón. Bár volt egy veszélyes kicsúszása, a bukótérben is padlógázzal haladt tovább, és mindent kihozott autójából, ami ma benne volt. Rosberg körbeautózásával, számos leggyorsabb körével, és az utolsó pillanatig kitartó védekezésével mindent megtett annak érdekében, hogy ismét ő lehessen a verseny legjobbja. Horner szerint Verstappen versenyének fénypontja Rosberg megkerülése volt.

A Red Bull megcélozhatja a Mercedes mögötti 2. helyet a konstruktőri világbajnokságban - katt a galériához!Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

„Remek volt a tempóm, ezért hajtani kezdtem, amint felszáradt a pálya. Eleinte nagy volt a vízfüggöny, különösen az 1-es szektorban volt nehéz látni. Miután megelőztem Nicót, úgy éreztem, közelítek Lewishoz, de aztán kiállt slick gumikért, mi pedig talán egy körrel később tettük ezt, mint kellett volna” – mondta Verstappen, majd hozzátette, később Rosberg Mercedese már túl gyors volt.

„Mókás volt a megmozdulásom a Beckettsben. Védte a belső ívet, ezért azt gondoltam, megpróbálom kívülről” – mondta Rosberg megelőzéséről. „Kockázatos manőver volt, de az autónak jó volt a tapadása, és bukótér is akadt, ha nem jött volna össze. Végül is, csak 8 másodperc hátrányom volt, ezért nagyon jó hír, mert azt jelenti, hogy kezdünk előrébb lépni.

Verstappen és Ricciardo eredményének és a Ferrari gyenge teljesítményének köszönhetően a konstruktőri világbajnokságban 9 pontra olvadt a Scuderia előnye, így a Red Bullnak minden esélye megvan, hogy a szezon második felében akár a 2. helyet is megszerezzék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!