Társoldalunk:

Hamilton a Safety Cart okolja azért, mert majdnem nekiment

2016.07.10. 18:31

A Brit Nagydíj győztese szerint nem volt szükség a Safety Carra a verseny elején, ami felvezette a mezőnyt. Úgy véli, a Mercedes sportautó túl lassan is ment, ezért kihűltek a fékjei.

Egy heves zivatar miatt a Safety Car vezette fel a mezőnyt a Brit Nagydíj első néhány köre során. Szokatlan módon már a nap is kisütött, mire a futam megkezdődött, de a pályán állt a víz, ezért a versenyigazgató úgy döntött, nem hagyja elrajtolni a versenyzőket. Az 1. helyezett Lewis Hamilton rádión többször is jelezte, hogy a Mercedes sportautó túl lassan halad, aztán majdnem neki is ment.

„A hátsó fékjeim hőmérséklete nagyon alacsony volt” – emlékezett vissza Hamilton a futam után. „Próbáltam felmelegíteni őket, de a Safety Car nagyon lassan ment. Ezt nehéz elképzelni, mert a mi autóink olyan gyorsak, és nehéz látni is a Safety Car mögött, aztán amikor fékezni kezdtem, az autóm nem akart nem akart megállni. Majdnem nekimentem, először jártam így, de szerencsére nem történt meg” – nyilatkozta a futamgyőztes.

Hamiltont rocksztárokat megillető rajongás övezte - még több kép a galériában!Forrás: AFP/Oli Scarff

Hamilton a leintés után elmondta, szerinte a megszokott módon is el lehetett volna indítani a mezőnyt, mert bár voltak nedves foltok a pályán, szerinte erről szól a versenyzés. Úgy vélte, túl sokáig körözgettek a biztonsági autó mögött, hiszen amikor végre elengedték a mezőnyt, már intermediate gumikat is fel lehetett tenni az autókra. Hamilton szerint az első silverstone-i F1-es győzelme idején, 2008-ban nagyobb eső volt, és akkor engedték őket a szokásos eljárással rajtolni.

Bár több ellenfeléhez hasonlóan egyszer Hamilton is elhagyta a pályát, a győzelme igazából nem volt veszélyben, hiszen Max Verstappen és Nico Rosberg 4-7 másodpercnyi távolságon belülre nem tudott kerülni hozzá képest. Elárulta, hogy amikor megtehette, letekerte a motorját, hogy az a lehető legtovább bírja, ezzel próbálja halogatni a korábbi műszaki hibák miatt fenyegető büntetéseket.

A Mercedes versenyzője sportemberként is jól vizsgázott, amikor a szurkolóinak azt mondta a dobogón, hogy nincs szükség a Rosberget érő fújolásra és fütyülésre, majd az interjúk során is pozitív hozzáállásra bíztatta támogatóit. Elárulta, a hétvégén nagyon jó formában vezetett, és reméli, hogy a nyári szünet után várható büntetések ellenére is versenyben tud maradni a világbajnoki címért.

„A nyers tempó nem probléma” – jelentette ki a Sky Sports műsorában. „Van most egy motor az autóban, és próbálom ezt a lehető legtovább használni, majd egy büntetéssel a mezőny végéről rajtolni valószínűleg a szünet után. Utána viszont már remélhetőleg kihúzom majd azzal a motorral a szezon végéig. Eddig a megbízhatóság nagy szerepet játszott, és ezek nélkül biztosan nem lennék most 4 pont hátrányban. A dolgok viszont azért történnek meg, hogy próbára tegyenek minket.” 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!