A McLaren arra számított, hogy törlik Magnussen körét

Forma-1, Jenson Button, McLaren Honda, Brit Nagydíj
McLaren Honda's British driver Jenson Button pulls into the pits during the qualifying session at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 9, 2016, ahead of tomorrow's British Formula One Grand Prix. Lewis Hamilton completed a clean sweep by topping the times ahead of Mercedes team-mate and rival Nico Rosberg in Saturday’s crash-interrupted final practice for the British Grand Prix at Silverstone. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Button már a Q1-ben kiesett, de nem jelenti fel korábbi csapattársát, pedig a McLarennél azt hitték, hogy törölni fogják a körét, így a brit tovább juthat. Alonso pontszerzésre tör vasárnap.

Kisebb zűrzavar alakult ki a McLarennél a Brit Nagydíj időmérőjének első szakasza végén, mivel Jenson Button a 17. helyen kiesett, de visszaültették versenyzőjüket az autóba, mert arra számítottak, hogy a 16. helyen még éppen tovább jutó Kevin Magnussen körét törölni fogják pályaelhagyás miatt. Az FIA az időmérő előtt zéró toleranciát hirdetett, de végül megkegyelmeztek a dán versenyzőnek, akit Danyiil Kvjat feltartása miatt is vizsgálnak a sportfelügyelők.

„Kevin állítólag három ponton is kihajtott a pályáról” – nyilatkozta Button az edzés után. „Nem tudom, én nem láttam. Azt gondoltuk, hogy úgyis elveszik a körét, de amikor elkezdődött a Q2, vége volt a játéknak” – tette hozzá a brit, aki a Q1 után már elindult a mérlegelésre, majd csapata visszahívta az autóba. „Kár, hogy a Q2 kezdete előtt nem lehetett tenni valamit.”

Buttonnak meggyűlt a baja a hátsó szárnnyal - még több kép a galériában! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Button kizárta, hogy az edzés végeztével megóvják Magnussen eredményét, mert szerinte ha a Q3-ba jutásért nem küzdhet, akkor nincs értelme az egésznek. Elárulta, hogy azért nem tudta kiharcolni a továbbjutást az első gyors köre során, mert már annak végén is műszaki hibával küzdött.

„A hátsó szárny tartópillére meglazult a 8-as kanyarban, és lassan levált az autó hátuljáról, ezért nagyon sok leszorítóerőt vesztettem. Ennyi történt. Próbáltuk megjavítani, és ismét pályára lépni, de nem volt elég időnk. Ezen a hétvégén nincs sok szerencsém, a gondjaink miatt elég trükkösen alakul.”

Alonso pontokra hajt

Amíg Button oldalán nehézségek adódtak, Fernando Alonso ismét jól szerepelt a továbbfejlesztett Honda motornak is köszönhetően. Ismét bejutott a Q3-ba, és bár elmondása szerint az egyenesekben még mindig nem elég gyors, Sebastian Vettel büntetése miatt a 9. helyről rajtolhat, amit a futamon is szeretne megtartani.

„Az egyenesekben még mindig kicsit lassúak vagyunk, de szerencsére a kanyarokban ezt ellensúlyozni tudjuk” – nyilatkozta. „Szerintem olyan helyzetben vagyunk, hogy holnap pontokat is szerezhetünk. Az időmérőn nem volt meg a tempónk ahhoz, hogy a Q3-ban előrébb végezzünk, de Sebastian büntetése után így is a 9. helyről indulhatok, ami jó hely számunkra, különösen az előző futamok megbízhatósági gondjai után. Holnapra esőt mondanak, a verseny közepén néhány csepp még élvezetesebbé tenné a dolgomat, úgyhogy szerintem mindenre fel vagyunk készülve.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!