Lauda: Csak színjáték Hamilton lazasága

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Osztrák Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton celebrates on the podium after the Formula One Grand Prix of Austria at the Red Bull Ring in Spielberg, Austria on July 3, 2016. Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton won the race ahead of Infiniti Red Bull racing's Belgian-Dutch driver Max Verstappen (2nd) and Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen (3rd). / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő az Osztrák Nagydíj előtt azt mondta, sokkal kiegyensúlyozottabb lett a kapcsolata Nico Rosberggel és meg tudják beszélni a problémáikat. Niki Lauda szerint ez nem igaz.

Meglepte az F1-es közvéleményt Lewis Hamilton, aki a balesettel végződő Osztrák Nagydíj előtti héten azt nyilatkozta, hogy normalizálódik viharos munkakapcsolata Nico Rosberggel. Úgy vélte, mindkettejüknek benőtt a feje lágya, és nézeteltéréseiket a csapat bevonása nélkül is kezelni tudják.

Ez azonban Niki Lauda szerint nem felel meg a valóságnak. A Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke a Red Bull által működtetett Servus TV műsorában, egy felvételről sugárzott interjúban azt állította, Hamilton csak megjátssza a kiegyensúlyozottságot, és Rosberg minél előrébb jár, a címvédő annál idegesebb lesz. Bakuban az elbaltázott időmérő után Hamilton őrjöngeni kezdett.

Ritkán hibázik, de néha ő is elveszti a fejét Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Lauda elárulta, hogy Hamilton szétverte a szobáját a Mercedes motorhome-jában a bakui időmérőn történt balesete miatt, és az okozott kárt kifizettetik vele. A korábbi háromszoros világbajnok ezt azért tudja, mert maga Hamilton mondta neki, hogy ne menjen be.

„Azért csinálta, mert nekiment a falnak. Ki kell majd fizetnie” – nyilatkozta Lauda. „Azt mondta nekem, hogy nem mehetek be, mert mindent össze fog törni. Így is történt” – tette hozzá. Az ominózus interjúrészlet ügyében Lauda azt felelte: „Lewis egyszerűen lódított. Csak mondott valamit. Ő akart a békítő fél lenni, hogy nyugodt lehessen a hétvégén. Megteszi, ami tőle telik, Nico minél tovább az élen van, a küzdelem annál kiélezettebb lesz.”

Eleinte úgy tűnt, hogy az Osztrák Nagydíj Hamilton sima győzelmét hozhatja, mert Rosberg váltócsere miatt csak a 6. helyről rajtolhatott, de a verseny során Hamilton is kénytelen volt két bokszkiállásos taktikára váltani, lassúak voltak a kerékcseréi, és ő maga is hibázott, ezért Rosberg mögött találta magát. Az utolsó körben - a sportfelügyelói ítélet szerint Rosberg hibájából - összeütköztek, és Hamilton nyert, a csapattársa pedig csupán a 4. helyre tudott sérült autójával bebicegni a célba.

Rosberg a futam után az Origo GP Hírek kérdésére azt állította, hogy meg akarta beszélni Hamiltonnal a történteket, de ő ezt nem tartotta szükségesnek.

Általában lazának és menőnek mutatja magát Forrás: DPPI media/Vincent Curutchet

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója kilátásba helyezte, hogy az újabb ütközés után csapatutasításokat vezetnek be, de Hamilton reméli, hogy ez nem történik meg. Szerinte a rajongók látnák kárát egy ilyen döntésnek.

„Nem azért jöttem ebbe a sportba, hogy ilyen helyzetbe kerüljek, ezért imádkozok és remélem, hogy nem így alakul” – mondta Hamilton a csapatutasításokról a Press Associationnek. „Először is önmagam miatt, mert ez elvenné a versenyzés élvezetét, másodszor a rajongók kedvéért, mert ez elrabolná tőlük azt, amiért olyan sok pénzt kifizetnek.”

„Egész évben azért spórolnak, hogy kimehessenek a Brit Nagydíjra” – említette a soron következő, hazai versenyét. „Nem lenne jó, ha a csapatutasítások elvennék a lelkesedésüket. Ez autóverseny, és akkor is az lenne, ha a másik srác vadászna le engem. Az emberek ezért jönnek el Silverstone-ba, ülnek a porban vagy a sárban, és laknak egy lakókocsiban, ezért veszik meg a sapkákat. Ez táplálja a lelkesedésüket és ébreszti fel bennük a szenvedélyt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!