Vágólapra másolva!
Sajnálja, hogy nem mérkőzhetett meg a Mercedesekkel szemtől szemben az ausztriai időmérő végén. Elismeri, hogy a felszáradó pályán nem vállalt elég kockázatot, de a Ferrari tempóját ő és Räikkönen is biztatónak tartja.

Csalódással zárult az Osztrák Nagydíj időmérője a Ferrari számára, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen ugyanis az eső által megzavart Q3 végén csak a 4. illetve 6. helyet szerezte meg, így a német versenyzőnek a váltócsere miatt a 9. helyről kell majd rajtolnia vasárnap.

Miután a szombat délelőtti edzésen ő érte el a legjobb időt, a kérdésre, hogy normális körülmények között lett-e volna esélye megszerezni a pole-t, Vettel egyértelmű igennel válaszolt.

– emlékeztetett. „Kár, hogy a Q3-ban nem szállhattunk harcba száraz pályán, két szett ultralágy gumival. Mindegy, így alakult. A jó hír az, hogy a tempónk kifejezetten erősnek tűnt."

Vettel a Q3-ban végül nemcsak a Mercedes párosától, hanem a korábban slickekre váltó Nico Hülkenbergtől is elmaradt. Az Origo GPhírek-nek azt mondta, a Ferrari csak az utolsó pillanatban döntötte el, hogy bevállalja a száraz pályára való gumikat. „Elég nehéz volt felmérni a helyzetet, mert amikor beálltunk a bokszba, az aszfalt egyes pontokon még mindig borzasztóan vizes volt, csak a legutolsó körre száradt fel majdnem teljesen" – magyarázta. „Addigra a pálya teljes hosszában tiszta volt az ideális ív."

Vettel úgy érzi, száraz lett volna esélye a pole-ra Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„Nem volt egyszerű meghozni a döntést, de miután kisütött a nap, az aszfalt rendkívül gyorsan száradt, különösen azt figyelembe véve, hogy csupán tíz autó volt kint, nem huszonkettő."

Vettel ugyanakkor elismerte, hogy ő maga is túl óvatosan vezetett.

„Szerintem ez egyszerűen lottó volt. Sok múlt azon, hogy mennyi kockázatot voltunk hajlandóak vállalni, és mikor kezdtük meg a köreinket – minél később, annál jobb volt" – tette hozzá. „Ilyen körülmények között az előző körünk az egyetlen viszonyítási alap, de nem tudhatjuk, ahhoz képest mennyivel lett szárazabb a pálya. Utólag azt mondom, nem vállaltam elég kockázatot. Az előttem végző három ember közül az egyik mindenképpen többet kockáztatott, ráadásul mögöttem jöttek, vagyis számukra már jobbak voltak a pályaviszonyok. Ez nem kifogás, hanem tény."

Nico Rosberg és Vettel büntetésének köszönhetően Räikkönen előrelép a 4. rajtkockába, és a csapattársához hasonlóan ő is ígéretesnek tartja a Ferrari tempóját.

– mondta. „Több apró oka volt, hogy nem értünk el jobb időt, amiért magunkat kell hibáztatnunk."

A finn versenyző megjegyezte, hogy ha száraz marad a pálya, vasárnap sok fog múlni a gumik kezelésén, de nem bánná azt sem, ha rosszabbra fordulna az idő. „Én elégedett voltam az autóval az esőben, szerintem elég jól működött" – jelentette ki az Origo GPhírek kérdésére. „A pálya az időmérő végén nyilván folyamatosan gyorsult, egyetlen extra kör is elég volt a sokkal jobb időhöz.

„A tempónk rendben volt, de sok fog múlni az időjáráson, azon, hogy hűvösebb lesz, esni fog, vagy száraz marad a pálya. Mindenképpen megpróbáljuk kihozni a helyzetből a maximumot."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!