Vágólapra másolva!
A Red Bull az Osztrák Nagydíj hétvégéjén megidézi a legendás Procar szériát, 14 M1-es BMW gördül majd pályára a hazai F1-es versenyük előtt.

Aki a hétvégén kilátogat Spielbergbe, az Osztrák Nagydíj helyszínére, unatkozni biztosan nem fog, a Red Bull ugyanis egy legendás versenysorozat egyszeri feltámasztásával dobja fel a showt a hazai futamán. A BMW M1 Procar márkakupát 1979-ben és 1980-ban rendezték meg a bajor autógyár sportprogramját akkoriban irányító Jochen Neerpasch kezdeményezésére, az első évben még csak az F1-es versenyek betétfutamaként.

Egy BMW M1 Procar a 2014-es Le Mans Classic-on Forrás: DPPI media/Jean Michel Le Meur

Az F1-es pilóták részvételét úgy biztosították, hogy a pénteki edzésnap öt legjobbja automatikusan megkapta az első öt rajtkockát a Procar versenyre. Ezért a szezon folyamán színes volt a mezőny, de az üzleti szempontok már akkor is erősen érvényesültek: a márkakupába a Goodyear szállította a gumikat, így a Michelin nem engedte elindulni benne a versenyzőit, és a BMW miatt ugyanígy tett a Ferrari és a Renault istálló is.

Az 1979-es Procar bajnoki címét Niki Lauda hódította el Hans-Joachim Stuck előtt.

Ők mindketten ott lesznek a most hétvégi mezőnyben is, akárcsak az 1980-ban szintén versenyző Marc Surer, valamint több vendégpilóta, köztük Gerhard Berger (ő a saját gyűjteményéhez tartozó M1-essel), Jos Verstappen, Jochen Mass, Marc Surer, Johnny Cecotto és Christian Danner. Az 1980-as bajnok, Nelson Piquet – aki tavaly egy F1-es Brabhammel szórakoztatta a közönséget Spielbergben – nem szerepel a rajtlistán.

A Procar mezőnye szombat este tart majd egy ismerkedő edzést, aztán a jellegzetes, 470 lóerős, soros hathengeres motorral hajtott M1-esek (amelyeknek egy részét annak idején Ron Dennis csapata, a Project Four Racing építette) vasárnap ebédidőben újra kigurulnak a pályára. A BMW egyébként pár évvel ezelőtt, Hockenheimban már tartott egy hasonló találkozót ezekkel a veterán versenyautókkal.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!