Massa már nem biztos abban, hogy maradhat a Williamsnél

Forma-1, Felipe Massa, Williams Martini Racing, Európa Nagydíj, Baku
2873644 06/16/2016 Williams team driver Felipe Massa at a news conference before the European Grand Prix of the Formula One world car racing championship in Baku. ????????? ???????/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az Osztrák Nagydíj tavalyi 3. helyezettje szerint nem kizárt, hogy elhagyja a Williams csapatot egy érdekesebb ajánlat miatt, és az is előfordulhat, hogy véget ér az F1-es pályafutása. Valtteri Bottas közben a saját kezébe vette pályafutása sorsát.

A Williams mindkét pilótájának lejár a szerződése az idei szezon végén, és egyre többször merül fel a sajtóban, hogy Jenson Button visszatérhet első F1-es csapatához, így Felipe Massának vagy Valtteri Bottasnak mennie kell. Massa már a mezőny egyik veteránja, Bottas pedig még mindig csak ígéret, ezért a 2008-as világbajnokság 2. helyezettjének távozása a valószínűbb.

„Szerintem még minden nyitott” – nyilatkozta az F1i.com-nak. „Meglátjuk, lehet, hogy egy másik csapatnál is felmerül egy lehetőség. Még túl korai erről beszélni. A csapatok persze már gondolkodnak, ez biztos, de még lehetetlen megmondani, hogy mi fog történni. A Williamsnél nyílt a helyzet, és más csapatok is szóba jöhetnek. Nem sürgetem, a versenyekre összpontosítok” – mondta.

Massa nem tudja még, mit hoz a jövője Forrás: Sputnik/AFP

Massa pályafutása 2013 végén már majdnem megfeneklett, amikor a Ferrari eltanácsolta őt, de a Williamsnél új lehetőséget kapott, amit több dobogós hellyel és egy pole pozícióval is meghálált. Úgy véli, mindenre felkészült, akár arra is, hogy véget ér az F1-es korszaka, és más bajnokságokban kell szerencsét próbálnia. Azt kizárta, hogy a mezőny végén, egy sereghajtó autóban küszködjön.

Amikor arról kérdezték, hogy a legjobb lehetőség-e számára a Williams ülésének megtartása, azt felelte: „Vagy az, ha egy még érdekesebb lehetőséget kapok” – de hozzátette: „Nem akarok neveket említeni, mert nem hiszem, hogy ez helyes lenne. Nem kis csapatról van szó, talán olyanokról, amelyeknél versenyeztem már vagy olyanokról, amelyek igyekeznek, hogy javuljanak.”

Ausztriában Massa leszögezte, ő fogja eldönteni, hogy hol fog versenyezni 2017-ben, de már tárgyal a Williamsszel. „Nyugodt vagyok, csak a vezetéssel foglalkozom, de én fogom meghozni a döntést azzal kapcsolatban, hogy mihez akarok kezdeni. Az F1-ben tervezem folytatni, de olyan dolgok mellett fogok elköteleződni, ami jó nekem. Abban hiszek, hogy egy olyan csapatban versenyezzek, ahol fontos feladatom lesz, és nem csak résztvevő lehetek.”

Még mindig rengeteg szurkolója van Forrás: Williams F1

Közben csapattársa, Valtteri Bottas is elárulta, nagyobb figyelmet fordít a továbbiakban saját maga menedzselésére, de nem szakított az Aces Managementtel, amelynek tulajdonosa Didier Coton, Mika Häkkinen és Toto Wolff. „Ez nem jelentős változás, láttam ezzel kapcsolatos pletykákat, de az embereknek nem kell ezt túlreagálniuk” – idézte az Autosport. „Néhány dologgal kicsit többet fogok foglalkozni, de nincs semmi dráma, de van, amiben jobban részt akarok venni.”

Bottas kijelentette, hogy nem dőlt még el a sorsa a jövő évre vonatkozóan, de szeretné, ha minél hamarabb kiderülne, hol folytatja a pályafutását, mert a késlekedés „semminek sem tesz jót.” A Williams pilótája korábban leszögezte, hogy győzelemre képes autóba akar ülni, erre a Ferrarinál lenne a legnagyobb esélye, de tavaly a maranellói istálló nem szerződtette le, és Bottas honfitársa, Mika Salo szerint sokkal valószínűbb, hogy előbb-utóbb a Mercedesnél fog kikötni.

Bottas dobogós helyet szerzett Kanadában, de az idén ő sem szerepel jól Forrás: Williams F1

„A lehető legrosszabb helyzetben van” – mondta Salo a GPUpdate.net-nek. „A Williamsnél jelenleg nem tud versenyeket nyerni, és hamarosan el kell kezdenie győzelmeket szerezni. A lehető legjobb munkát kell végeznie, és továbbra is le kell győznie Massát vagy akárkit, aki jövőre a csapattársa lesz. Aztán várnia kell, hogy felszabaduljon egy hely a Mercedesnél.”

„Toto menedzseli őt, eléggé biztos vagyok abban, hogy oda fogja vinni. (Bottas) már eddig is megmutatta, hogy jó, okos versenyző, tökéletes választás lenne” – mondta a Ferrari korábbi versenyzője. „Nem hiszem, hogy Valtteri bárhova is megy jövőre, mert nincsenek szabadon jó ülések. Ha Kimi (Räikkönen) elhagyja a Ferrarit, akkor sem hiszem, hogy leigazolják. A Mercedes főnöke menedzseli, úgyhogy a Ferrari nem fogja leszerződtetni!”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!